buitenland

Maleisië: Kim Jong-nam vermoord met massavernietigingswapen

Door Emile Kossen - 24 februari 2017

Kim Jong-nam (46), de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (33), is vermoord met zenuwgas. Sporen van VX, aangemerkt als massavernietigingswapen, werden gevonden op het gezicht van Kim Jong-nam, stelt de politie in Maleisië.

Kim Jong-nam werd op 13 februari vermoord op het vliegveld van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Op beveiligingsbeelden is te zien dat een vrouw hem in de terminal bij zijn hoofd grijpt. Later raakte Kim Jong-nam bewusteloos. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

De politie in Maleisië zei vrijdag tegen persbureau AP dat de moord goed was voorbereid. Twee vrouwen spoten het zenuwgas VX in zijn gezicht, blijkt uit onderzoek. Dat gas staat op de lijst van massavernietigingswapens van de Verenigde Naties. Het enige bekende gebruik van het gas is in chemische oorlogvoering. De autoriteiten willen de luchthaven laten ontsmetten.

Bekend criticus van Noord-Korea
De daders, afkomstig uit Vietnam en Indonesië, werden snel opgepakt. Eén van de twee moest erg overgeven, een mogelijk symptoom van contact met het gas, maar overleefde het. De autoriteiten onderzoeken de mogelijkheid dat de daders werden ingehuurd door Noord-Korea.

De politie is op zoek naar acht Noord-Koreanen, om ze te ondervragen over hun betrokkenheid bij de moord. Mogelijk speelden zij een rol bij het importeren van het zenuwgas. Een van de verdachten is een Noord-Koreaanse diplomaat die werkt in Kuala Lumpur, meldde hoofdcommissaris Khalid Abu Bakar woensdag.

Kim Jong-nam stond bekend als een criticus van het Noord-Koreaanse regime en had veel conflicten met zijn familie. Sinds begin deze eeuw leefde hij vrijwillig in ballingschap in China.

Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten zeggen dat de oudere halfbroer al jaren op de ‘moordlijst’ van Kim Jong-un stond. Volgens dagblad The New York Times schreef Kim Jong-nam in 2012 een brief aan zijn broer waarin hij hem smeekt hem niet te vermoorden. ‘We kunnen ons nergens verstoppen. De enige uitweg is zelfmoord.’

Maleisië is schuldig, vindt Noord-Korea
Het internationaal geïsoleerde Noord-Koreaanse regime besteedt vooralsnog weinig aandacht aan de kwestie. Het staatspersbureau KCNA wil zelfs niet toegeven dat het slachtoffer op het Maleisische vliegveld Kim Jong-nam was, maar spreekt stelselmatig van ‘een inwoner van Noord-Korea’.

Donderdag liet het persbureau wel weten: ‘Het meest verantwoordelijk voor de dood is de regering van Maleisië.’ Volgens de Noord-Koreanen zijn in het onderzoek naar de moord veel fouten gemaakt en worden de Maleisiërs aangestuurd door aartsvijand Zuid-Korea.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.