buitenland

Na Fillon en Le Pen, nu ook Macron mikpunt van rumoer

Door Elif Isitman - 07 februari 2017

Na de fraudeschandalen rondom de presidentskandidaten François Fillon en Marine Le Pen, is nu ook Emmanuel Macron de sigaar. De centrum-kandidaat moest zich dinsdag verweren tegen geruchten over een buitenechtelijke affaire.

Het gerucht ging dat Macron een homoseksuele affaire zou hebben met Mathieu Gallet, de baas van Fradio France, naast zijn huwelijk met Brigitte Trogneux.

Toevallige timing

Macron voelde zich dinsdag genoodzaakt de geruchten de kop in te drukken: ‘Als wordt verteld dat ik een dubbelleven leid met meneer Gallet, dan kan dat alleen als mijn hologram is ontsnapt.’

Een woordvoerder van Macron voegde daaraan toe dat zijn uitspraak een ‘zeer duidelijke ontkenning’ is van de geruchten over een mogelijke homoseksuele affaire.

Toevallig komt het gerucht een luttele week nadat de fraudebeschuldigingen jegens de conservatieve kandidaat Fillon zich verdiepten. Hij bood maandag zijn excuses aan voor wat hij zelf een ‘inschattingsfout’ noemt rond het inhuren van zijn vrouw Penelope.

Onderzoek naar Fillon

De Franse justitie onderzoekt de aantijgingen, onder meer over betalingen van Fillon aan de Britse vrouw Penelope voor niet aantoonbaar verricht werk. De politicus zei dat vroeger dingen normaal gevonden werden, waar men nu anders tegenaan kijkt, zoals familie helpen, en dat is bij nader inzien zijn inschattingsfout geweest.

Fillon toonde zich strijdlustig. ‘Het is niet aan media om mij te veroordelen, maar aan het Franse volk.’ Naar eigen zeggen heeft hij ‘niets te verbergen na een voorbeeldige politieke carrière van 32 jaar’.

Front National-voorvrouw Marine Le Pen wordt ook geplaagd door een fraudekwestie. Ze moet ruim 300.000 euro betalen aan de EU, nadat bleek dat ze twee mensen inhuurde van EU-geld. Die bleken uiteindelijk helemaal niet in het Europees Parlement te werken.

Le Pen weigert te betalen en het Parlement straft haar door haar te korten op haar loon en vergoedingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.