buitenland

Noord-Korea zorgt voor onrust met nieuwe raketlancering

Door Bauke Schram - 13 februari 2017

Met een raketlancering heeft Noord-Korea voor internationale onrust gezorgd. De Japanse premier Shinzo Abe heeft de test veroordeeld en hoopt op spoedberaad van de Verenigde Naties op maandag.

Tijdens het bezoek van Abe aan het Witte Huis afgelopen weekend lieten de Noord-Koreaanse autoriteiten in Pyongyang een raket lanceren. Dictator Kim Jong-un zelf gaf het bevel.

Voortdurende experimenten: waarom Kim Jong-un raketten blijft lanceren

Amerika steunt Japan

Het gaat om een test met een nieuwe ballistische raket voor de middellange afstand, zo melden Noord-Koreaanse staatsmedia. De test was een groot succes, volgens de leiders in Pyongyang. De raket zou uit te rusten zijn met een kernkop.

De lancering wordt gezien als een waarschuwing aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Het is de eerste rakettest door Pyongyang sinds Trump zijn intrek nam in het Witte Huis. De president heeft beloofd de Noord-Koreaanse experimenten met kernwapens te stoppen.

Eerder gaf Trump al aan dat hij niet bang is voor de raketten die door Pyongyang worden getest. ‘Ze zullen ons niet raken,’ schreef Trump op Twitter. Volgens experts is Noord-Korea nog niet in staat raketten te ontwikkelen die grote afstanden kunnen afleggen.

Abe zei vanuit het Witte Huis dat de acties van Kim ‘onaanvaardbaar’ zijn. De Japanse premier kreeg steun van de Amerikaanse leider. ‘De Verenigde Staten staan voor honderd procent achter Japan,’ zei Trump.

Zuid-Korea in paniek

In buurland Zuid-Korea, dat zelf verwikkeld is in een politieke crisis, zei interim-premier Hwang Kyo-ahn dat zijn land ‘Noord-Korea zal straffen’. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken moet Zuid-Korea samenwerken met de Europese Unie, Verenigde Staten en Japan.

‘Deze lancering was een tactische actie, waarmee Pyongyang zijn capaciteiten en mogelijkheden met raketten en kernwapens laat zien als protest tegen de nieuwe Amerikaanse regering,’ zegt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Grijpen de VN in?

Noord-Korea voerde het afgelopen jaar een ambitieus testprogramma uit met raketten, waarvan sommige zeer dicht bij de Zuid-Koreaanse kust terechtkwamen. Noord-Korea blijft doorgaan met het ontwikkelen en testen van (nucleaire) wapens.

Sinds april 2016 verkeert het land ‘in een staat van semi-oorlog’ met onder meer de Verenigde Staten, aldus de autoriteiten in Pyongyang.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties keurt de acties van Noord-Korea af en legde al eerder sancties op. Na de nucleaire tests van Noord-Korea in januari en februari 2016 werden die aangescherpt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.