buitenland

Porosjenko wil Oekraïne referendum voorleggen over NAVO

Door Tom Reijner - 02 februari 2017

De Oekraïense president Petro Porosjenko is van plan een referendum te houden over toetreding tot de NAVO. Volgens hem geeft een meerderheid van de peilingen aan dat de bevolking hiervoor te porren is.

‘Ik zal er alles aan doen om te bereiken dat we lid worden van de NAVO,’ zegt de president in een interview met de Duitse krant Berliner Morgenpost.

‘Europa is veiliger met ons’

‘Vier jaar gelden was slechts 16 procent van de Oekraïners voor NAVO-toetreding. Nu is het al 54 procent!’. Porosjenko denkt ook dat EU-toetreding niet lang op zich zal laten wachten, omdat zijn land snel aan de voorwaarden voldoet. ‘Europa moet beseffen dat het veiliger, betrouwbaarder en gelukkiger is met Oekraïne,’ zegt hij in het interview.

Zijn woorden komen op een moment dat de strijd in Oost-Oekraïne is opgelaaid. Donderdag kwamen zeker twee soldaten van het Oekraïense leger om het leven. Veertien anderen raakten gewond. De slachtoffers vielen door aanvallen met raketwerpers en artillerie van de pro-Russische separatisten, meldt de legerleiding in de hoofdstad Kiev. De separatisten op hun beurt houden vol dat het leger de aanvallen zonder aanleiding uitvoerde en dat daarbij vijf burgers gewond zijn geraakt.

Oplaaiend geweld Oekraïne valt samen met telefoontje Trump. Over de zorgen in Kiev >2015-08-24 09:27:32 A woman embraces an Ukrainian serviceman near Avdiivka, Donetsk region on August 24, 2015. Ukrainian President Petro Poroshenko accused Russia of this week sending three military convoys over the border into the separatist-controlled east with a total of up to 500 tanks, 400 artillery systems and up to 950 military armoured vehicles to pro-Russian rebels, although he did not specify the time period for these deliveries. AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV

Zonder stroom en verwarming

Van een provocatie was geen sprake, zeggen de rebellen, die steun krijgen van het Kremlin. De gouverneur van het gebied bij de stad Donetsk heeft de partijen opgeroepen de vijandelijkheden onmiddellijk te staken. Hij probeert de voorzieningen voor stroom, water en verwarming te laten herstellen. Het is nog altijd erg koud in het oosten van Oekraïne.

De NAVO probeert de gemoederen tot bedaren te brengen, en deed gisteren een oproep aan Rusland. In Brussel richtte secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, zich rechtstreeks tot het Vladimir Poetins Rusland. ‘Dit is de grootste toename van geweld die we gedurende een lange tijd hebben gezien. We vragen Rusland om zijn aanzienlijke invloed op de rebellen te gebruiken om het geweld ten einde te brengen.’ Maar voorlopig sorteert die oproep geen effect.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.