buitenland

Oostenrijk zegt heel duidelijk ‘nein’ tegen Erdogans campagne

Door Tom Reijner - 27 februari 2017

Het is prima als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil langskomen om te praten met de Oostenrijkse autoriteiten, maar een campagne komen voeren voor zijn machtsuitbreiding? Daartegen klinkt in Oostenrijk een heel duidelijk ‘nein‘.

Erdogan is niet welkom als hij hier campagnebijeenkomsten wil houden in aanloop naar het referendum in Turkije, zegt de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz (30) maandag. In een referendum op 16 april wordt de Turkse kiezers gevraagd of het parlementaire systeem moeten worden veranderd in een presidentieel stelsel.

Dat zou Erdogan flink meer macht geven. Volgens critici van de islamistische leider resulteert dit in een dictatuur. Kurz is bang dat door Erdogans campagneronde de spanningen in Oostenrijk zullen toenemen en dat de integratie van de 360.000 Turkse Oostenrijkers wordt verstoord. De Turkse leiders kunnen hun polarisatie in eigen land maar beter thuislaten, vindt Kurz.

Door de voorgestelde grondwetswijziging kan Erdogan aan de macht blijven tot het jaar 2029. De hervorming, die tot 2019 stapsgewijs zou worden ingevoerd, maakt het voor de president mogelijk per decreet te regeren. Ook krijgt hij meer invloed op de rechterlijke macht en wordt de functie van premier afgeschaft.

Een grote toespraak

Vorige week hield de Turkse premier Binali Yildirim in de König Pilsener Arena in de Duitse stad Oberhausen een grote toespraak voor daar woonachtige Turken. Onder de tienduizenden aanwezigen waren ook Turken uit Nederland en België, die per bus waren gekomen om de premier aan te horen.

‘Degenen die van hun land (Turkije, red.) houden, zullen “ja” stemmen,’ zei Yildirim onder meer. Ook Erdogan zou naar Duitsland willen afreizen om ja-stemmers te ronselen. Dat idee stuit de deelregering in Noordrijn-Westfalen tegen de borst. De deelstaat heeft de regering in Berlijn gevraagd om de bijeenkomst te voorkomen. Maar bondskanselier Angela Merkel is met handen en voeten gebonden aan het migratieakkoord dat afgelopen jaar met Turkije is gesloten.

Softe houding moet stoppen

Kurz verbergt zijn kritiek in elk geval niet. In november zei hij dat Turkije na de staatsgreep in juli vorig jaar alleen maar autoritairder wordt. Tegenstanders worden opgepakt, vermeende aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen in de gevangenis gezet. Kurz ziet dat Turkije steeds verder afdrijft van de Europese Unie.

Volgens de Oostenrijker moet het maar eens afgelopen zijn met de in zijn ogen softe houding jegens Ankara. Dit kan zo niet langer doorgaan, vindt Kurz: de EU moet zijn grenzen aangeven en de consequenties van Erdogans handelswijze duidelijk maken. Oostenrijk vindt al langer dat de toetredingsgesprekken tussen de EU en Turkije moeten worden gestopt. De Turkse regering, die niet van de kritiek is gediend, noemde Wenen ‘de hoofdstad van het radicale racisme’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.