buitenland

Pence probeert EU gerust te stellen: ‘Onze steun aan NAVO blijft’

Door Elif Isitman - 18 februari 2017

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence probeert Europese landen zaterdag gerust te stellen over zijn bijdrage aan de NAVO. De Amerikanen blijven de alliantie steunen, zelfs wanneer er nauwer contact wordt gezocht met Rusland.

De veiligheidsconferentie in München was het eerste grote optreden van Pence in het buitenland. Hij beloofde Europese leiders ‘standvastige steun’ van Amerika aan de NAVO.

70 procent van NAVO-budget

Tijdens zijn campagne sprak Trump zich regelmatig uit tegen de NAVO: hij noemde het een ‘achterhaalde organisatie’ en hekelde het feit dat de Amerikanen steevast de hoogste bijdrage leveren aan de alliantie. Amerika is goed voor zo’n 70 procent van het NAVO-budget, en ook onder de regering van de voormalige president Barack Obama werden Europese lidstaten opgeroepen hun bijdrage op te schroeven.

Maar Amerika zal de post-Tweede Wereldoorlog-wereldorde blijven handhaven, zegt Pence zaterdag. ‘Dit is de belofte van president Trump: we blijven achter Europa staan, vandaag en elke dag vanaf nu, omdat we verbonden zijn door dezelfde nobele idealen – vrijheid, democratie, rechtvaardigheid en de rechtstaat.’

EU moet ook betalen

Wel bracht hij opnieuw een waarschuwing: ook de Europese landen moeten hun deel betalen aan de NAVO. Veel landen hebben geen ‘helder of geloofwaardig pad’ dat in die richting leidt, aldus Pence. Het was een herhaling van wat de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis eerder deze week zei. Hij dreigde dat Amerika zijn steun zou kunnen verlagen, wanneer Europese landen hun deel aan de NAVO niet betalen.

Pence benadrukte daarnaast dat Rusland zich moet houden aan de Minsk-akkoorden, en er alles aan moet doen om het geweld in oost-Oekraïne te stoppen. ‘Dit moet u weten: de Verenigde Staten blijft Rusland verantwoordelijk houden, ook wanneer we zoeken naar gemeenschappelijke grond. Zoals u weet, is president Trump ervan overtuigd dat dit kan,’ zegt Pence.

Op hetzelfde congres sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder op zaterdag. Ook zei pleitte voor nauwere banden met Rusland met het oog op de bestrijding van het islamitische terrorisme.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.