buitenland

Protest Roemenië gaat in alle hevigheid door, ondanks beloften

Door Tom Reijner - 06 februari 2017

Veel Roemenen zijn nog altijd ziedend over het handelen van de regering van premier Sorin Grindeanu. Naar schatting een half miljoen mensen zijn zondagavond in diverse steden verspreid over het land de straat op gegaan.

Het ging waarschijnlijk om het grootste aantal demonstranten in de geschiedenis van het EU-land. In de hoofdstad Boekarest kwamen alleen al 220.000 mensen samen om het centrale plein Piata Victorei bij het gebouw van de regering.

Verlichte smartphones

Rond een uurtje of negen staken de betogers hun verlichte smartphones in de lucht. Ze zongen het nationale volkslied en hielden vijf minuten stilte in nagedachtenis van de helden die in 1989 de communistische dictator Nicolae Ceausescu verdreven, meldt CNN.

Op de gevel van het regeringsgebouw werden zondag met laserstralen leuzen afgebeeld als ‘aftreden’. Premier Grindeanu probeert zijn vege lijf te redden. ‘Ik wil Roemenië niet verdelen. Roemenië kan niet worden verscheurd,’ zei hij, eraan toevoegend dat hij verdere escalatie wil voorkomen. Eerder zei hij dat de corruptiemaatregel verkeerd was begrepen, en dat de minister van justitie Florin Iordache verantwoordelijk is voor de slechte communicatie over de wet. Deze Iordache kondigde maandagochtend een nieuwe anticorruptiewet aan. Later komt hij met meer details.

Amnestieregeling voor corruptie

In het land wordt al dagenlang massaal gedemonstreerd tegen een omstreden decreet met amnestieregeling voor een aantal vormen van corruptie. Door de nieuwe wet zal bij bepaalde niet-gewelddadige misdrijven – waaronder sommige corruptiezaken – strafvermindering of zelfs strafkwijtschelding plaatshebben. Een voorbeeld: bij machtsmisbruik waarbij de schade minder is dan 200.000 Roemeense leu (ruim 44.000 euro) wordt een dader niet meer bestraft.

Grindeanu verdedigde het decreet met de stelling dat de gevangenissen overvol zitten en dat hij met deze regeling van een heleboel gedetineerden af is. Maar die lezing werd niet gepikt. President Klaus Iohannis, justitiewaakhond CSM en de ombudsman van Roemenië klaagden bij het grondwettelijk hof. Ook internationaal was er kritiek. Zo zei de EU bezorgd te zijn over de strijd tegen corruptie. Hoewel de regering het decreet zondag officieel introk, bleven de demonstranten toestromen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.