buitenland

Waarom deze Arabische landen kunnen leven met Trumps ban

Door Tom Reijner - 01 februari 2017

In Den Haag werd gedemonstreerd tegen het inreisverbod van Donald Trump en in Groot-Brittannië hebben miljoenen mensen een petitie ondertekend om een staatsbezoek van de nieuwe Amerikaanse president tegen te houden. Maar in landen als Saudi-Arabië en Egypte blijft het verdacht stil.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten sjeik Abdullah bin Zayed  – bondgenoot van de Amerikanen – geeft een inkijkje in hoe er in Riyad en Caïro wordt gedacht over het inreisverbod, ook wel: de moslimban.

Meerderheid moslims niet getroffen

Het presidentiële decreet dat Trump afgelopen vrijdag ondertekende treft inwoners en paspoorthouders uit zeven overwegend islamitische landen: Sudan, Jemen, Syrië, Iran, Irak, Libië en Somalië. Maar sjeik Abdullah bin Zayed vindt dat het helemaal geen moslimban is.

Volgens Elsevier
Woede over ‘moslimban’ is raar, vindt Robbert de Witt. Grensbeleid is namelijk altijd discriminatie >Robbert de Witt

Hij benadrukt dat een meerderheid van de moslims en moslimlanden niet wordt getroffen door Trumps maatregel. Bovendien, zegt de minister van Buitenlandse Zaken, gaat het hier om een tijdelijke ban die binnen drie maanden opnieuw zal worden beoordeeld. Het is een strikt Amerikaanse aangelegenheid. ‘Het is erg belangrijk deze punten in ogenschouw te nemen.’

Iran voert proxy-oorlogen

Egypte en Saudi-Arabië staan beide niet op de lijst – terwijl Saudi-Arabië hofleverancier was van de terroristen die de aanslagen op 9/11 pleegden. Trump verdedigde zijn decreet door te wijzen op de veiligheid van de Verenigde Staten. In beide Arabische landen – belangrijke spelers in de regio – blijft het opvallend stil. Ze willen de nieuwe president niet tegen zich in het harnas jagen.

En stiekem zullen ze niet rouwig zijn dat Iran wel op de lijst staat. De sjiitische Islamitische Republiek staat lijnrecht tegenover het soennitische Saudi-Arabië in de conflicten in Syrië en Jemen. Iran is steunpilaar van zowel Hezbollah, de Libanese beweging die in Syrië vecht aan de zijde van president Bashar al-Assad, als de Houthi-rebellen in Jemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.