buitenland

Trump geeft Israël nieuwe reprimande over nederzettingen

Door Tom Reijner - 10 februari 2017

Het Witte Huis heeft een nieuwe boodschap waarmee Benjamin Netanyahu niet erg blij zal zijn. De Amerikaanse president Donald Trump vindt de uitbreiding van de nederzettingen op Palestijns gebied ‘niet goed voor de vrede’.

Trump laat zich erop voorstaan het beste voor te hebben met Israël. In een interview met de Israëlische krant Hayom vrijdag zegt hij alle respect te hebben voor Israël en de Joodse staat volledig te begrijpen.

Werkelijk een ramp voor Israël

Hij denkt dat onder zijn presidentschap de relatie tussen Amerika en Israël heel wat zal verbeteren. In elk geval pakt hij Iran flink harder aan dan zijn voorganger Barack Obama. Zo sprak Trump zich al diverse keren fel uit tegen de atoomdeal met de Iraniërs. Werkelijk een ramp voor Israël dat hele akkoord, zegt hij ook nu. ‘Er is slecht onderhandeld en de deal is slecht uitgevoerd. Als echte dealmaker begrijp ik dat als geen ander.’ Israël veroordelen, dat zal Trump niet doen. Maar de nederzettingenpolitiek is andere koek. Daartegen heeft de Republikeinse president echt bezwaren.

Bezwaren die hij al eens eerder liet doorschemeren. In zijn recentste interview herhaalt Trump zijn kritiek.  ‘Ik ben niet iemand die gelooft dat het uitbreiden van nederzettingen goed voor de vrede is,’ zegt hij. Graag ziet hij dat de Israëliërs en de Palestijnen zich verstandiger gedragen. Zo komt vrede een stuk dichterbij. ‘Het is nu eenmaal een beperkt gebied en elke keer als je land voor nederzettingen afpakt, blijft er minder over,’ is zijn redenatie.

Toestemming voor nieuwe nederzettingen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal het met argusogen aanzien. Zijn regering zag de komst van Trump gunstig in: eindelijk weer een president die zich volledig schaart achter de Joodse staat. En achter de uitbreiding van de nederzettingen op Palestijns gebied. Nadat Trump op 20 januari werd ingezworen, kondigde Israël duizenden nieuwe huizen aan in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Dat ligt gevoelig: de Palestijnen beschouwen het oosten van de stad als hun territorium en noemen Jeruzalem de hoofdstad van een eigen staat. Het is ook allemaal zeer tegen de zin van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Trump leek ook bereid te zijn de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. De vraag is nu of het ook gebeurt. Tegen Hayom zei de president dat hij daar nog serieus over nadenkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.