buitenland

Trump beweert dat Europese pers aanslagen verzwijgt

Door Bauke Schram - 07 februari 2017

Volgens Donald Trump doen de Europese media geen verslag van een reeks aanslagen die op het continent zijn gepleegd. Tijdens een speech op de luchtmachtbasis in Florida, beweerde de Amerikaanse president dat de pers deze aanslagen verzwijgt.

‘Overal hebben aanslagen plaats in Europa. Het is zelfs zo erg dat er geen verslag van wordt gedaan,’ aldus Trump. ‘De in zeer veel gevallen oneerlijke pers wil het verhaal gewoon niet naar buiten brengen. Zij hebben daar hun redenen voor, dat begrijpen jullie wel.’

‘Nieuwszenders gaan anders met aanslagen om’

Welke redenen dat precies waren, zei Trump niet. Een woordvoerder van het Witte Huis gaf later aan dat ‘omroepen niet meer op dezelfde manier reageren op aanslagen als in het verleden’. ‘Het moet niet zo zijn dat dit de nieuwe situatie wordt.’

Verder haalde Trump uit naar de radicale islam. De aanhangers van deze ideologie zijn ‘vijanden die de dood vieren en vernietiging aanbidden’. Terroristen zijn volgens de president vastberaden een ravage aan te richten in de Verenigde Staten ‘net zoals ze deden op 9/11, in San Bernardino, Boston en Orlando en zoals dat in Europa al gebeurt’.

Trumps team blijft strijden tegen terrorisme

Eerder beweerde Trumps assistent en voormalige campagneleider Kellyanne Conway dat de media een aanslag hebben verzwegen in Bowling Green in de Amerikaanse staat Kentucky. Critici en satirici kregen geen genoeg van de opmerking, omdat Conway later beweerde dat ze de terroristen uit Bowling Green bedoelde: in 2009 werden twee terroristen van Al-Qa’ida ontdekt in het stadje, die zich voordeden als ‘vluchtelingen’.

Intussen ruziet Trump nog steeds met een federale rechter die zijn inreisverbod een halt heeft toegeroepen. Volgens Trump moeten de Amerikanen deze rechter ‘en het rechtssysteem’ de schuld geven als er een aanslag wordt gepleegd in de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.