buitenland

Trump laat net als Obama speciale groep illegalen met rust

Door Tom Reijner - 22 februari 2017

De Amerikaanse president Donald Trump wil miljoenen illegalen uitzetten. Maar net als zijn voorganger Barack Obama laat hij een specifieke groep met rust: de zogenoemde dreamers.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid publiceerde dinsdag een beleidsplan. Hierin is Trumps decreet op 25 januari over grensbewaking en immigratie uitgewerkt, melden Amerikaanse media.

Illegaal de grens overgestoken

Uit deze voorstellen blijkt dat immigranten die zijn binnengekomen als kinderen worden gespaard. Ze hebben het predicaat ‘dromers’ (dreamers) gekregen en zijn over het algemeen goed geïntegreerd. Het gaat om 800.000 mensen binnen de tweede generatie migranten, die al bescherming kregen tijdens Obama’s presidentschap. Obama tekende in 2012 een presidentieel decreet, waarmee hij een soort kinderpardon gaf voor deze migrantenkinderen.

Dreamers komen voort uit de Dream Act (2001) – Development, Relief, and Education for Alien Minors.

Hun ouders smokkelden hen illegaal de Amerikaanse grens over. Trump wist niet goed wat hij met deze specifieke groep aanmoest, liet hij vorige week weten: ‘Dit is er, erg moeilijk voor mij als vader en als opa. Er zitten zulke geweldige kinderen tussen.’ Trump zei deze dreamers ‘met zijn hart’ te willen behandelen. Anderen zonder verblijfsvergunning – naar schatting 10 miljoen – moeten rekening houden met deportatie.

Obama was ook streng op migratiegebied

Tijdens de verkiezingscampagne was er veel te doen over Trumps plannen tegen illegale immigratie. Ook vlak na zijn uitverkiezing op 8 november. De toenmalige president-elect zei in een tv-interview dat hij, eenmaal in het Witte Huis, immigranten zonder papieren en met een crimineel verleden het land wil uitzetten.

Het gaat om twee tot drie miljoen mensen, aldus Trump. Maar wat veel mensen in hun boosheid vergaten, was dat Obama eigenlijk precies hetzelfde deed. Obama zette meer immigranten uit dan alle presidenten voor hem bij elkaar opgeteld: tussen 2009 en 2015 zo’n 2,5 miljoen. Trump bouwt dus voort op het beleid van zijn voorganger, ook als dat positieve gevolgen heeft voor migranten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.