buitenland

Trump wil Mexico ‘korting’ geven op grensmuur

Door Elif Isitman - 12 februari 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar media die berichtten over mogelijk hogere kosten van de muur die hij wil bouwen bij Mexico om illegale immigratie te stoppen. Trump verklaarde daarop dat hij de prijs van de muur zou ‘verlagen’.

Zoals gewoonlijk, deed Trump zijn uitspraken via Twitter. Hoe hij de kosten van de muur naar beneden wil brengen, verklaarde hij niet.

<script>” title=”<script>

Persbureau Reuters publiceerde donderdag stukken uit een intern rapport van het Amerikaanse departement voor Binnenlandse Veiligheid. Daarin stond geschat dat de kosten van een muur langs de gehele grens met Mexico zo’n 21,6 miljard dollar zouden bedragen. Tijdens zijn campagne, sprak Trump altijd van een muur van 12 miljard dollar.

Deal met Lockheed

‘Ik lees dat de grote grens MUUR meer zal kosten dan de regering eerder dacht, maar ik ben nog niet betrokken bij het ontwerp of de onderhandelingen,’ twitterde Trump zaterdag (lokale tijd) vanuit zijn golfresort in Mar-a-Lago, Florida,  waar hij de Japanse premier Shinzo Abe en zijn vrouw te gast heeft. ‘Wanneer ik erbij kom, net als met de F-35 Fighter Jet of het programma van Air Force One, zal de prijs DRASTISCH omlaag gaan,’ aldus Trump.

Toen Trump op 20 januari het Witte Huis betrad, verklaarde hij dat hij een deal had onderhandeld met Lockheed Martin waarbij de prijs voor 90 F-35 JSF’s zo’n 600 miljoen dollar werd verlaagd. Media berichtten later dat het om een korting ging die Lockheed allang had aangekondigd, en ook voor andere landen zou gelden.

De grensmuur bij Mexico is een van Trumps belangrijkste campagnebeloften. Naast het bouwen van de muur, beloofde hij eerder ook de Mexicanen ervoor te laten betalen, iets wat Mexico tot nu toe consequent heeft geweigerd.

Eerder ging dan ook het plan rond om de muur via extra importheffingen voor producten uit Mexico te bekostigen. Trump zou de Mexicanen daarmee toch willen ‘dwingen’ om voor de muur te betalen, door 20 procent extra belasting over Mexicaanse producten te heffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.