buitenland

Trumps VN-ambassadeur vermaant Russen om acties Oekraïne

Door Bauke Schram - 03 februari 2017

De door Donald Trump genomineerde Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft flink uitgehaald naar het buitenlandbeleid van de Russische president Vladimir Poetin. Tijdens haar eerste optreden als VN-ambassadeur, veroordeelde de Republikein Nikki Haley de acties van het Russische leger in Oost-Oekraïne.

Zelf zegt Haley het ‘ongelukkig’, maar ze voelde zich genoodzaakt haar eerste speech te wijden aan het geweld in Oost-Oekraïne. Het is volgens de politicus duidelijk: het geweld wordt veroorzaakt door de Russen.

Lees verder – Donald Trump: ‘Rusland zal ons weer gaan respecteren’

Trump staat op tegen Poetin

‘Het is zo jammer dat ik dit moet doen, omdat het een herhaling is van te veel gevallen in de laatste jaren, waarbij de Amerikaanse vertegenwoordiger de Russen moet terechtwijzen,’ aldus Haley. ‘We willen de relatie met de Russen echt verbeteren, maar de verschrikkelijke situatie in Oost-Oekraïne vraagt om een strenge veroordeling van de Russische acties.’

Het optreden van Haley zal voor velen als een verrassing komen. Tijdens en na de verkiezingen gingen geruchten de ronde dat Vladimir Poetin de nieuwe president Trump in het zadel zou hebben geholpen. Onder meer door het hacken van e-mails van de Democratische partij, zou het speelveld ongelijk zijn geweest.

Daarnaast kwam vlak voor de inauguratie van Trump een aantal – niet te verifiëren – documenten naar buiten, waaruit bleek dat ‘Poetin informatie en materiaal zou hebben dat Trump chantabel maakt’. Critici verwachtten dan ook dat het team van Trump niet zou opstaan tegen Poetin en acties van het Russische leger.

 

Oplaaiend geweld Oekraïne valt samen met telefoontje Trump

Een uitbrander, maar ook versoepeling sancties

In het conflict tussen Russische separatisten en Oekraïense soldaten vallen wekelijks nog steeds doden. Volgens Poetin wordt het conflict verergerd door de Oekraïense regering, omdat zij op steun hopen van de nieuwe Amerikaanse regering.

Voordat Trump zijn intrek nam in het Witte Huis, legde zijn voorganger Barack Obama de Russen een flink aantal strenge maatregelen op. Naar aanleiding van de suggesties dat de Russen zich zouden hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen, werden onder meer de sancties tegen de Russische geheime dienst FSB aangescherpt. De regering van Trump besloot wel deze sancties te versoepelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.