buitenland

Assad begrijpt Trumps afgeschoten inreisverbod wel

Door Tom Reijner - 16 februari 2017

Syrië werd net als zes andere overwegend islamitische landen getroffen door Trumps inreisverbod. Maar Bashar al-Assad lijkt er niet zo mee te kunnen zitten.

De omstreden Amerikaanse maatregel is helemaal niet gericht op de Syrische bevolking, maar tegen terroristen, zegt de Syrische president in een interview met de Franse radiozender Europe 1.

Assad is best optimistisch

Het inreisverbod ‘is bedoeld tegen de terroristen die zich hebben geschaard onder sommige immigranten op weg naar het Westen. Dat is al gebeurd. Het gebeurde in Europa en vooral in Duitsland’. Volgens Assad was het Trumps intentie om de terroristen te stoppen. Of Trumps immigratiepolitiek de juiste is, wilde Assad niet zeggen.

Ook zei hij er geen idee van te hebben hoe het Amerikaanse Syrië-beleid er onder de nieuwe president uitziet. Wel zei Assad ruim een week geleden optimistisch te zijn over Trumps strijdplan tegen Islamitische Staat (IS). De Amerikaanse regering wil zich in Syrië volledig richten op de vernietiging van het kalifaat.

Radicale breuk met Obama?

Vooralsnog weet niemand of ‘The Donald’ wil samenwerken met Assad – dat een radicale breuk zou betekenen ten opzichte van Obama’s beleid. Zijn regering steunde – in de vorm van trainingen en wapentuig – een aantal rebellengroeperingen in hun taaie gevechten met Assad. Obama wilde dat de Syrische dictator zo snel mogelijk van het podium zou verdwijnen. Die politiek mislukte faliekant.

Komende maand werken het Amerikaanse ministerie van Defensie het Pentagon, Trumps militaire staf en de inlichtingendiensten een nieuwe strategie uit om IS te verslaan. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de steun aan Syrische rebellengroepen – uitspraken die met gejuich worden onthaald in Damascus.

Inreisverbod op losse schroeven

Het verbod op inwoners uit zeven overwegend islamitische landen staat op losse schroeven. Rechters hebben het presidentiële decreet van Trump verworpen, waardoor het Witte Huis zich mogelijk genoodzaakt ziet het voorstel aan te passen. ‘We moeten snel handelen vanwege de veiligheid. Dus we schrijven misschien wel gewoon een nieuw decreet,’ aldus de Amerikaanse president.

Vorige bleek dat diverse Arabische landen wel kunnen leven met het inreisverbod, dat ook wel een ‘moslimban’ wordt genoemd. Van die aanduiding willen de Verenigde Arabische Emiraten in elk geval niets weten. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte op 1 februari dat een meerderheid van de moslims en moslimlanden niet wordt getroffen door Trumps maatregel.

Bovendien gaat het hier om een tijdelijke ban die binnen drie maanden opnieuw zal worden beoordeeld. Het is een strikt Amerikaanse aangelegenheid. ‘Het is erg belangrijk deze punten in ogenschouw te nemen,’ aldus sjeik Abdullah bin Zayed. Uit Saudi-Arabië en Egypte bleef het sowieso verdacht stil.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.