buitenland

Von Storch (AfD): ‘Het zijn historische tijden’ (VIDEO)

Door Jelte Wiersma - 09 februari 2017

AfD-europarlementariër Beatrix von Storch (45) spreekt van ‘historische tijden’. In Duitsland en Europa ziet ze dat de standpunten van nationalistische partijen steeds meer geaccepteerd worden.

In gesprek met Elsevier zegt Von Storch dat ze na de verkiezing van Donald Trump in Amerika ook in Europa mensen ziet ‘opstaan tegen de gevestigde orde’. ‘Een goed teken. Mensen willen invloed op de politiek terug, die ze kwijt zijn geraakt.’

De europarlementariër merkt dat de invloed van haar partij toeneemt. Zo zegt Von Storch dat haar partij streng immigratiebeleid op de agenda in Duitsland heeft gezet. ‘Wij zeggen al tijden: “We kunnen niet de hele wereld redden.” Ook niet tien, vijf of drie miljoen mensen.’

‘We hebben redelijke ideeën’
AfD stelt een Australisch model voor, waarbij immigranten op afstand worden opgevangen en gescreend. Dat andere politieke partijen van links tot rechts ook bereid lijken om soortgelijke maatregelen te nemen, komt omdat AfD ‘redelijke ideeën’ voorstelt, aldus Von Storch. In het begin van de migratiecrisis werd het nationalistische AfD – dat zich ook fel verzet tegen de radicale islam – nog weggezet als radicaal.

Eenzelfde ontwikkeling heeft plaats op Europees niveau, denkt Von Storch. AfD is kritisch op de EU en over de euro. De Europese Unie ziet de partij ‘als een verbond tussen soevereine staten’. ‘Economische vrijhandel en samenwerking is goed, maar niet tegen elke prijs. Het moet geen centrale Europese staat worden: dat was ook nooit de bedoeling van het project.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.