buitenland

Britse politie: terrorist Khalid Masood handelde alleen bij aanslag

Door Tom Reijner - 26 maart 2017

Khalid Masood, de dader van de aanslag in Londen woensdag, handelde alleen. Dat is ook meteen alles wat de politie van hem weet.

Dit laat de politie zaterdagavond doorschemeren in een verklaring. ‘We moeten allemaal accepteren dat er een kans bestaat dat we nooit de motieven achter de aanslag zullen kennen,’ tekende de Britse zender BBC op uit de mond van een politiechef van de Metropolitan Police. Het is goed mogelijk dat de aanslagpleger zijn motieven mee het graf in heeft genomen.

2017-03-24 14:26:44 A handout picture released by the British Metropolitan Police Service in London on March 24, 2017 shows Khalid Masood (AKA Adrian Elms, Adrian Russell Ajao), the 52-year-old Briton behind the March 22 terror attack at Westminster Bridge and the British parliament. Khalid Masood, the 52-year-old Briton behind this week's terror attack at Westminster Bridge and the British parliament, had a history of violence and was once investigated by the security services for potential extremism. The night before the attack in central London which killed at least four people and injured 50, Masood stayed in a hotel in Brighton on the southern English coast, where he told staff he was visiting friends. / AFP PHOTO / METROPOLITAN POLICE / - / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / METROPOLITAN POLICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Khalid Masood AFP

Precies 82 seconden

‘We zijn er stellig van overtuigd dat hij het allemaal alleen heeft gedaan, maar ook dan moeten we met absolute zekerheid vaststellen waarom Masood deze verschrikkelijke daad pleegde,’ verklaarde de politiechef. ‘We denken dat hij geïnspireerd is door terreurpropaganda of dat anderen hem hebben aangemoedigd, geholpen of gestuurd. Mocht dat laatste het geval zijn, dan zullen diegenen voor het gerecht worden gebracht.’ Wel bekend is dat Masood, een ex-gevangene, aanhanger werd van de radicale islam. En dat hij een paar keer naar Saudi-Arabië op reis ging. Hij zou daar Engelse les hebben gegeven. Islamitische Staat heeft de aanval geclaimd.

Bij de aanslag reed de 52-jarige radicale moslim Masood met zijn auto in op voetgangers, waarna hij uitstapte en een politieagent neerstak. Door de aanslag kwamen vier mensen om. Masood zelf werd ook gedood. Politieonderzoekers bevestigden zaterdag dat vanaf het moment dat Masood met zijn auto inreed op voorbijgangers tot het moment dat hij werd neergeschoten precies 82 seconden waren verstreken. Het gebeurde allemaal vlak bij het Britse parlement, die op dat moment in zitting bijeen was.

In het onderzoek naar de aanslag zit nog een verdachte uit Birmingham van 27 jaar vast. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische daad. Volgens de politie staan er geen nieuwe aanslagen op stapel. Eerder werden al negen mensen vrijgelaten, omdat niet kon worden bewezen dat zij iets met de aanslag te maken hadden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.