buitenland

Deze belofte deed Poetin aan Le Pen bij verrassingsontmoeting

Door Elif Isitman - 24 maart 2017

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag een onverwachte ontmoeting gehad met Front National-voorvrouw Marine Le Pen. Le Pens bezoek aan Moskou deed, zo kort voor de Franse presidentsverkiezingen, wenkbrauwen fronzen.

Een aantal uren eerder riep Le Pen Frankrijk op om de krachten met Rusland te bundelen in de strijd tegen het radicaal-islamitische terrorisme. De Europese Unie moet stoppen met sancties tegen de Russen, vindt Le Pen.

Geen bemoeienis met verkiezingen

Het bezoek van Le Pen aan Moskou komt een dag nadat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Le Pen en de Amerikaanse president Donald Trump prees als ‘realisten’. Beiden zijn geen vertolker van ‘populistische politieke opvattingen’.

Voorafgaand aan de ontmoeting met Le Pen sprak Poetin onaangekondigd op de staats-tv: ‘We proberen niet op enigerlei wijze gebeurtenissen te beïnvloeden, maar we behouden ons het recht voor vertegenwoordigers van alle politieke krachten van dat land te ontmoeten.’

De ontmoeting met Le Pen is belangrijk, vindt hij, ‘omdat ons allen nu een ernstige terroristische dreiging boven het hoofd hangt’. Ook beloofde Poetin haar dat hij niet de intentie heeft om zich te bemoeien met de uitslag van de Franse verkiezingen.

Eerder op de dag sprak Le Pen onder anderen met Doema-voorzitter Viacheslav Volodin. Le Pen benadrukte dat ze altijd tegenstander  is geweest van de EU-sancties tegen Rusland wegens het Oekraïne-conflict. Die zijn volgens haar contraproductief.

Financiële banden met Rusland

Boze tongen in Frankrijk beweren dat Le Pen in Rusland is om campagnegeld op te halen. Vorig jaar kwam aan het licht dat Le Pen in ruil voor geld pro-Russische standpunten zou hebben ingenomen. De dag nadat Le Pen zich voorstander toonde van de Russische annexatie van de Krim kreeg zij een groot bedrag op haar rekening gestort, zo beweren Franse media.

Uit onderzoek op verzoek van het Amerikaanse Republikeinse Congreslid Mike Turner blijkt dat Le Pen bijna 29 miljoen euro heeft gevraagd aan de First Czech-Russian Bank in Moskou.

Een deel van Le Pens contacten met het Kremlin zou in strijd zijn met de sancties die de Europese Unie Rusland heeft opgelegd wegens inmenging in het Oekraïne-conflict.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.