buitenland

Duitsland waarschuwt Gülen-aanhangers voor Turkse spionage

Door Elif Isitman - 28 maart 2017

Zo’n driehonderd Turken en tweehonderd Turkse instellingen in Duitsland zouden door de Turkse inlichtingendienst worden bespioneerd. De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst heeft hen daar dinsdag van op de hoogte gebracht.

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst waarschuwt hen voor spionage vanuit de Turkse overheid, meldt onder meer de Süddeutsche Zeitung. Het gaat vermoedelijk om aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gülen, de gezworen rivaal van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Duitsland hielp niet mee met spionage

De regering van Erdogan verdenkt Gülen, die in zelfverkozen ballingschap in Amerika verblijft, van het beramen van de mislukte coup in juli vorig jaar. De Turkse inlichtingendienst MIT overhandigde de Duitse inlichtingendienst BND in februari een lijst met namen van in Duitsland woonachtige Turken en organisaties die door Turkije worden verdacht.

Ironisch is dat de MIT blijkbaar in de veronderstelling verkeerde dat de BND met de spionage zou helpen. Maar de BND deed precies het tegenovergestelde en sluisde de informatie door aan de Verfassungsschutz, de binnenlandse veiligheidsdienst. De Duitse regering is er namelijk niet van overtuigd dat Gülen achter de couppoging in Turkije zit. De veiligheidsdienst waarschuwt de personen op de lijst dat ze problemen kunnen krijgen als ze naar Turkije reizen. De spionagelijst is ook naar de deelstaten gestuurd. Daar gaat de politie langs de mensen en clubs die op de lijst staan.

In Noordrijn-Westfalen gaat het zelfs zo ver dat de politie mensen waarschuwt om geen Turkse diplomatieke instellingen binnen te gaan, zoals de ambassade of het consulaat. Dat kan problemen opleveren, aangezien Turkse Duitsers van 27 maart tot 9 april moeten kunnen stemmen in het referendum over de machtsuitbreiding van Erdogan.

Consequenties worden onderzocht

Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) kan vanuit strafrechtelijk oogpunt vooralsnog niets met de vermeende spionagepraktijken. Spionage is in Duitsland pas strafbaar wanneer die doelgericht wordt uitgevoerd tegen de Duitse staat of Duitse belangen.

Wel wordt onderzocht hoe MIT aan de foto’s en telefoonnummers van de mensen op de lijst is gekomen en wordt gekeken naar mogelijke consequenties voor Turkije. Er lopen bij het Duitse OM al onderzoeken naar verschillende imams van de stichting Ditib, het Duitse equivalent van Diyanet, de islamitische stichting die moskeeën en imams beheert en instrueert.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.