buitenland

Getuigen over aanval bij Brits parlement: de hel brak los

Door Tom Reijner - 22 maart 2017

Londen is woensdag getroffen door een terreuraanslag. Daarmee houdt de politie rekening totdat het tegendeel is bewezen. Dit zagen de omstanders van het geweld rond het parlement in de Britse hoofdstad.

De mogelijke aanslag bij het parlementsgebouw leidde woensdagmiddag tot grote paniek. Getuigen spreken tegenover Britse media over gegil, gekrijs en tientallen in paniek vluchtende mensen.

Er zijn zeker twee doden gemeld. Volg onze liveblog over de situatie in Londen >Politie sluit de omgeving rond Westminster af - Foto: AFP

Parlement ging meteen op slot

Een man reed met een grijze auto – volgens het Britse dagblad The Telegraph een Hyundai i40 SUV– in op voetgangers op de Westminster Bridge. Die brug ligt vlak bij het parlementsgebouw waar op dat moment parlementariërs vergaderden. Het parlement ging meteen op slot en niemand mag het gebouw verlaten.

Volgens omstanders crashte de wagen op de brug, waarna de bestuurder uitstapte en te voet naar het parlement liep. Een van de ooggetuigen was de Poolse oud-minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski. Hij postte een video op Twitter waarin te zien is hoe mensen gewond op de grond liggen.

‘Er kwam rook uit het voertuig,’ meldt een man tegenover de Britse zender Sky News. Hij dacht aanvankelijk getuige te zijn geweest van een ongeval. ‘De man van wie ik aannam dat het de bestuurder was, stapte uit de wagen en rende plots weg. Dat werd gevolgd door vier geluiden die klonken als schoten.’ Daarna brak de hel los. De politie kwam van alle kanten en het gebied werd afgegrendeld,’ zegt de getuige.

Wat we tot dusver weten                  Een man reed met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge. Vervolgens viel de bestuurder mensen aan met een mes
* Getuigen spreken over zeker een tiental gewonden. Er zijn twee dode slachtoffers bevestigd.
* Het Britse parlement is gesloten en wordt uitgekamd. De leden van het Britse Lagerhuis worden langzaam geëvacueerd. Premier Theresa May is in veiligheid gebracht.
* Een politieagent werd neergestoken buiten het parlement. Agenten schoten de aanvaller neer.

Man naderde met een groot mes

Zeker veertig tot vijftig mensen renden in paniek van de brug in de richting van het parlement, zegt een andere omstander tegen BBC News. Een andere man vertelde hoe hij foto’s nam van de Big Ben – een van de voornaamste toeristische attracties van Londen – toen er plotseling mensen zijn kant op renden.

Hij zag hoe een ‘Aziatische man in de veertig’ rondliep met een mes en werd achtervolgd door de politie. Ooggetuige Rick Longley vertelt dat de man instak op een politieagent. Hij zag over zijn schouder hoe de aanvaller hem naderde met iets dat leek op een groot mes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.