buitenland

Hooggerechtshof grijpt de macht in Venezuela

Door Berend Sommer - 31 maart 2017

Het Venezolaanse hooggerechtshof heeft gisteren het parlement ontbonden en de wetgevende macht naar zich toegetrokken. De voorzitter van het parlement, Julio Borges, spreekt van een staatsgreep, en roept de bevolking op te protesteren.

Het is al enige tijd onrustig in Venezuela. Sinds de oppositie de verkiezingen won in 2015 en een parlementaire meerderheid behaalde, is de positie van president Nicolás Maduro in het geding. De oppositie probeert de president al sinds deze verkiezingsoverwinning tot aftreden te dwingen. Maduro peinst er echter niet over om af te treden. Integendeel, hij probeert met behulp van repressie de teugels in handen te houden. Met de ontbinding van het parlement heeft de regering van president Maduro de oppositie volledig buitenspel gezet.

Maduro heeft het hooggerechtshof aan zijn zijde. Het hof besloot de bevoegdheden van het parlement op te schorten totdat ‘de onlusten achter de rug zijn’. Het hooggerechtshof blokkeerde de afgelopen maanden alle nieuwe wetgeving die door het parlement werd ingevoerd.

Persconferentie

De oppositieleider Julio Borges hield na de beslissing van het hof een persconferentie voor de ingang van het parlement. ‘Maduro kan zich niet boven de grondwet plaatsen, hij heeft de macht geroofd van de bevolking,’ zei hij. Borges riep het leger op om partij te kiezen voor de bevolking.

Maduro is de opvolger van de oud-president Hugo Chávez, die in 2002 de macht greep en een socialistische republiek afkondigde.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.