buitenland

Bonden slaan alarm: gaten in veiligheid Zaventem

Door Berend Sommer - 23 maart 2017

Luchthaven Brussel Zaventem was op 22 maart 2016 doelwit van een terroristische aanslag. Nu, een jaar later, heeft de luchthaven nog geen noodplan. De Belgische vakbond BTB roept op tot actie.

Gisteren was het een jaar geleden dat er bommen ontploften in de vertrekhal van de luchthaven. Danielle Iwens, een medewerker van de incheckbalie, vertelde gisteren dat er nog steeds geen maatregelen zijn getroffen. Er is bijvoorbeeld nog nooit een evacuatieoefening gehouden. ‘Er is geen plan en het personeel weet niet wat het moet doen,’ zei ze tegen VRT Nieuws.

Vakbonden bevestigen dit beeld. Een woordvoerder van de socialistische vakbond BTB zegt dat er in geval van nood geen draaiboek is. ‘Mensen die nu op de luchthaven werken, weten totaal niet wat ze moeten doen bij incidenten, waar ze naartoe moeten, er zijn geen verzamelpunten,’ zegt BTB-woordvoerder Sandra Langenus tegen VRT Nieuws. ‘Er is niets afgesproken of verhelderd in het afgelopen jaar sinds de aanslagen. Er is niets gedaan om het personeel op de luchthaven gerust te stellen.’

Tijd voor maatregelen

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon erkent dat het nodig is om maatregelen te nemen, en wil hierin het voortouw nemen. ‘Hoewel het niet mijn verantwoordelijkheid is,’ benadrukt hij. Jambon heeft aangeboden om te bemiddelen bij een noodplan.

De aanslagen op Zaventem en in metrostation Maalbeek werden gisteren herdacht. Om acht uur ’s morgens bliezen twee terroristen zichzelf op in de vertrekhal van Zaventem. Hierbij vielen zeventien doden en tientallen gewonden. Een uur later blies een derde terrorist zich op in het metrostation Daar vielen veertien doden. De aanslagen werden opgeëist door de islamitische terreurorganisatie IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.