buitenland

Met 200 miljoen extra wil EU illegale migranten terugsturen

Door Elif Isitman - 01 maart 2017

De Europese Commissie trekt in 2017 extra geld uit om illegale en uitgeprocedeerde migranten terug te sturen naar hun land van herkomst. Het aantal mensen dat ofwel gedwongen ofwel vrijwillig teruggaat, moet fors omhoog, aldus de Commissie in een nieuw actieplan.

De Europese Commissie van Jean-Claude Juncker trekt 200 miljoen euro extra uit, schrijft de Volkskrant.

Stroeve terugkeer

Vorig jaar arriveerden 181.000 economische migranten in Italië. Op basis van het aantal afgewezen asielverzoeken, schat de Commissie dat er nu minstens 1 miljoen migranten in EU-landen verblijven die eigenlijk moeten worden uitgezet. Maar de feitelijke terugkeer verloopt stroef: slechts 36,4 procent van de migranten die in 2015 hadden moeten vertrekken, heeft dat daadwerkelijk gedaan. In 2014 lag het terugkeerpercentage op 36,6 procent.

De 200 miljoen euro die de Europese Commissie nu uittrekt, moet lidstaten helpen bij het organiseren van de terugkeer van illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarbij gaat het om het financieren van gezamenlijke chartervluchten en om hulp bij het verkrijgen van de juiste reisdocumenten uit de landen van herkomst. De chartervluchten worden geregeld door Frontex, het Europese grensbewakingsagentschap.

Misbruik van regels

De Europese Commissie wil een ‘duidelijke boodschap’ laten horen: migranten die geen kans maken op asiel, ‘moeten niet op allerlei manieren proberen naar de EU te komen’. De toestroom van economische migranten ondermijnt volgens de Commissie de integratie van vluchtelingen die wel recht hebben op een verblijfsvergunning.

In september 2015 kwam de Europese Commissie ook met een terugkeervoorstel, maar dat had ‘beperkt resultaat’, erkent eurocommissaris Dimitris Avramopoulos. Ook  herhaaldelijke oproepen van Europese regeringsleiders brachten daarin geen verandering. De Europese Commissie benadrukt opnieuw dat landen een eind moeten maken aan het misbruik van asielregels.

Daarnaast is het volgens Avramopoulos zo dat veel landen van herkomst bij de selectie van terugkeerders rekening houden met hoe riant de vertrekpakketten van de EU-landen zijn. Dat kan leiden tot ‘vertrekshoppen’ van illegalen, aldus de Commissie.

Eerder maakte VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie een einde aan de vertrekpremie voor Marokkaanse migranten. Dat gebeurde nadat bleek dat velen  van hen enkel en alleen voor de premie naar Nederland kwamen. Vertegenwoordigers van deze groep zorgden vooral in het noorden van het land voor onrust.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.