buitenland

Ngo’s mogen geen voedsel meer uitdelen aan migranten Calais

Door Elif Isitman - 03 maart 2017

De burgemeester van Calais, Natacha Bouchart, heeft het uitdelen van voedsel aan migranten verboden. Volgens Bouchart is dat nodig om het ontstaan van een nieuw groot kamp à la de ‘Jungle’ te voorkomen.

Bouchart, van de centrum-rechtse partij Les Républicains, vaardigde een decreet uit met het verbod, meldt het Franse dagblad Le Figaro.

Geen nieuwe Jungle

Het verbod komt vier maanden na de ontruiming van de Jungle, zoals het enorme kamp werd genoemd waar duizenden migranten hun kans afwachtten om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Ongeveer zesduizend bewoners van het kamp werden elders in Frankrijk ondergebracht. ‘Ik wil voorkomen dat we opnieuw meemaken wat we maandenlang hebben moeten doorstaan,’ aldus Bouchart.

Ze hoopt dat door het verbod migranten niet meer naar haar gemeente zullen komen. Ook wil de burgemeester dat de paar honderd migranten die nu in de duinen bij de stad kamperen, vertrekken.

Juridische stappen

Medewerkers van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die donderdag probeerden voedsel uit te delen, werden door de politie tegengehouden. Een aantal ngo’s kondigde juridische stappen aan tegen het besluit. Ook toonden ze zich vastbesloten door te gaan met maaltijden uitdelen.

Bouchart beroept zich in haar decreet op het verbod tot samenscholing in de gemeente. Vrijwilligers die voedsel uitdelen aan migranten zouden een bedreiging vormen voor de veiligheid van Calais.

Toen de Jungle er nog was, botsten activisten al geregeld met de autoriteiten. Tijdens de ontruiming van het kamp zette de actiegroep No Borders migranten aan tot rellen. Ze zouden zelfs met walkietalkies hebben rondgelopen om die rellen te ‘coördineren’.

Ook waren er berichten over seksuele uitbuiting van migranten door vrijwilligers. Daarop waarschuwde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR de vrijwilligersorganisaties om seksuele relaties tussen migranten en activisten niet te tolereren.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.