buitenland

Oostenrijk tart EU met weigering vluchtelingen op te nemen

Door Berend Sommer - 28 maart 2017

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern wil afzien van de herverdeling van vluchtelingen over de EU-landen. Vandaag verklaarde hij een uitzonderingspositie te willen om onder deze maatregel uit te komen.

Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 is afgesproken om 160.000 vluchtelingen naar rato over de landen van de Europese Unie te verdelen, anders zouden Griekenland en Italië overbelast worden. Dit moet voor september 2017 zijn gebeurd. Begin maart waren er slechts 13.500 vluchtelingen verdeeld, minder dan 10 procent.

Nu wil de Oostenrijkse bondskanselier een uitzondering voor zijn land bedingen, omdat het land naar zijn zeggen al genoeg heeft gedaan tijdens de vluchtelingencrisis. Dat meldt persbureau Reuters. Kern zegt dat Oostenrijk al meer dan voldoende vluchtelingen heeft opgenomen en stelt voor dat andere landen asielzoekers uit Oostenrijk overnemen.

Commissie ontevreden over Kern

De Europese Commissie heeft korzelig gereageerd op de wens van Kern. ‘Vanzelfsprekend kan geen enkel land een bindend besluit van de Unie naast zich neerleggen. Als Oostenrijk dit besluit naast zich neerlegt, zal dat niet zonder gevolgen blijven,’ zei Europees Commissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos. Hij dreigde al eerder met boetes voor landen die zich niet aan de afspraken houden.

Een paar weken geleden uitte de Europese Commissie haar zorgen over het kleine aantal vluchtelingen dat tot dan toe was opgevangen. Op dat moment had Oostenrijk nog geen vluchteling uit Italiaanse of Griekse kampen overgenomen. Ook Hongarije, Polen en Denemarken zijn zeer terughoudend met het opnemen van vluchtelingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.