buitenland

Waarom de Egyptische oud-president Mubarak weer vrij is

24 maart 2017

De 88-jarige Hosni Mubarak is vandaag ontslagen uit een ziekenhuis in Caïro. Daarmee komt een einde aan zijn gevangenschap. De oud-president van Egypte werd onder meer aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord en corruptie tijdens zijn bewind.

Mubarak werd eerder al vrijgesproken voor zijn aandeel in de Egyptische Revolutie. Hij gaf het bevel om de protesten hardhandig neer te slaan. Daarbij vielen honderden doden. Nu is hij ook vrijgesproken van corruptie. Mubarak heeft tijdens zijn bewind miljoenen dollars aan belastinggeld gebruikt voor privédoeleinden.

Met de vrijlating van Hosni Mubarak lijkt de Egyptische restauratie compleet. Het leger heeft de grip op het land hersteld. De meeste oudgedienden van Mubarak keerden zonder kleerscheuren terug in het maatschappelijk leven.

Decennialang aan de macht

Mubarak werd in 1981 voor het eerst gekozen tot president van Egypte en bleef daarna tientallen jaren aan de macht. Hij hield weliswaar verkiezingen, maar was meestal de enige presidentskandidaat. Tijdens de Egyptische Revolutie in 2011 werd hij afgezet.

Markant aan de revolutie was de wekenlange bezetting van het Tahrirplein in Caïro. Bij de protesten werden honderden mensen gedood door de autoriteiten. In februari 2011 besloot Mubarak af te treden, kort daarna werd hij vervolgd.

Opkomst en ondergang van Morsi

In de eerste democratische verkiezingen na Mubaraks aftreden werd Mohamed Morsi, leider van de Moslimbroederschap, tot president gekozen. Na een jaar moest Morsi het veld ruimen, nadat de Egyptenaren opnieuw de straat waren opgegaan om zijn aftreden te eisen. In juli 2013 greep het leger de macht en werd oud-legerleider Abdel Fattah al-Sisi benoemd tot president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.