buitenland

Rellen en steekpartijen bij Turkse stembus Brussel

Door Bauke Schram - 31 maart 2017

Bij de Turkse ambassade in Brussel zijn voor- en tegenstanders van de president Recep Tayyip Erdogan met elkaar op de vuist gegaan. De Turkse Belgen mochten stemmen voor een referendum over een wijziging van de Turkse grondwet. De rellen bij de stembus liepen volledig uit de hand.

Verschillende stemmers zijn gewond geraakt, meldden Belgische media. Het AD meldde dat drie mensen zijn neergestoken. Een van de gewonden verkeert in kritieke toestand.

Rellen na ophangen campagneposters

Turken die in België wonen, mochten een voor- of tegenstem uitbrengen bij de Turkse ambassade. Het referendum gaat over een grondwetswijziging die leidt tot machtsuitbreiding van president Erdogan. Als het ‘ja’-kamp wint, kan Erdogan tot 2029 aan de macht blijven.

Ook in Nederland is ophef ontstaan rond het referendum. Turkse ministers probeerden onaangekondigd campagne te voeren in Rotterdam. In die stad braken rellen uit toen deze ministers werden geweerd.

In Brussel ging het mis op het moment dat het ‘ja’-kamp campagneposters ophing bij de ambassade. Koerdische Turken protesteerden tegen posters bij de stembus en de twee partijen gingen met elkaar op de vuist. Aan het begin van de avond leek de toestand nog met een sisser af te lopen, maar rond 20.00u liepen protesten opnieuw uit de hand.

Zero tolerance-beleid

Volgens Koerdische organisaties is een Koerdische vrouw zwaargewond geraakt. De Belgische autoriteiten zijn een onderzoek naar de rellen begonnen. Volgens de Belgische premier Charles Michel zijn in de nacht van donderdag op vrijdag meerdere verdachten gehoord.

‘De regering hanteert absolute nultolerantie voor ontsporingen rond het Turkse referendum,’ aldus Michel op Twitter. ‘Ik veroordeel de rellen bij de ambassade in Brussel.’

Turkse Belgen mochten eerder deze week al naar de stembus. In Nederland krijgen kiesgerechtigden tussen 5 en 9 april de kans hun stem uit te brengen. Het is niet bekend of de Nederlandse autoriteiten maatregelen nemen naar aanleiding van de incidenten in Brussel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.