buitenland

‘Trump gaf Merkel rekening van 345 miljard bij haar bezoek’

Door Tom Reijner - 27 maart 2017

Tijdens het eerste bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan de Amerikaanse president Donald Trump wachtte haar een onaangename verrassing. Trump zou haar een hoge rekening hebben gepresenteerd voor de NAVO-kosten die Duitsland sinds 2002 maakte. Plus rente.

Het gaat om zo’n 345 miljard euro, schrijft de Britse krant Sunday Times: 290 miljard plus 55 miljard rente.

‘Provocatie’

Dit is het bedrag dat de Amerikanen nog te goed hebben, zegt het Witte Huis, omdat de Duitsers over de afgelopen veertien jaar te weinig hebben afgedragen. Merkel lijkt niet van plan om het exorbitante bedrag te betalen, schrijft het dagblad. Een van haar ministers beschrijft Trumps actie als ‘schandalig’. De Amerikaanse president zou de factuur hebben laten uitprinten en Merkel deze onder de neus hebben geschoven.

De Duitse minister doet anoniem zijn verhaal: ‘Dit soort eisen zijn bedoeld om de ander te intimideren, maar de kanselier ging er heel kalm mee om en is zeker niet van plan op dit soort provocaties in te gaan.’ Ook de NAVO-top zou scherpe kritiek hebben op de door Trump gepresenteerde rekening.

Norm van 2 procent

De Amerikaanse president noemde Merkels bezoek eerder deze maand ‘fantastisch‘, maar er was ook ongemak tussen beide wereldleiders. In Washington kwam de toekomst van de NAVO aan bod. Trump vindt dat de Europese lidstaten van dit trans-Atlantische bondgenootschap heel wat meer moeten bijdragen.

Kom op 3 mei naar de Rode Hoed voor een nieuwe editie van American Dreamers: 100 dagen Trump: valse of vliegende start? Bestel uw kaarten hier >

Het zijn de Verenigde Staten die de NAVO overeind houden. Geen van de Europese partners haalt de ooit ingestelde norm van 2 procent van het nationaal inkomen voor defensie. De Amerikanen halen die norm wel. Merkel belooft Trump dat Duitsland zal toewerken naar die 2 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.