buitenland

Donald Trump twijfelt nog over Moslimbroeders

Door Stagiair - 29 maart 2017

De Amerikaanse president Donald Trump zet de Moslimbroederschap vooralsnog niet op de lijst van terroristische organisaties. Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne met harde hand op te treden tegen de radicale islam.

Het Amerikaanse dagblad The Washington Times meldt dat het team van Trump verdeeld is over de aanpak van de Moslimbroederschap. Vorige maand stond Trump op het punt een presidentieel decreet te ondertekenen dat de broederschap zou verbieden. Dat werd ontraden door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wereldwijde organisatie

Het ministerie zegt dat er geen sprake is van één Moslimbroederschap. Wereldwijd opereren diverse organisaties weliswaar onder dezelfde naam, maar er zijn onderling veel verschillen. Sommige vertakkingen van de broederschap werken samen met terroristische organisaties, zoals het Palestijnse Hamas. Toch is de islamitische beweging, al dan niet direct, ook vertegenwoordigd in de politiek van met Amerika bevriende landen, zoals Jordanië en Marokko.

Het wetsvoorstel om de Moslimbroederschap te brandmerken als terroristische organisatie stamt uit 2015 en is het geesteskind van de Republikeinse Senator Ted Cruz. Het wetsvoorstel strandde aanvankelijk in de Senaat, maar na de winst van Trump introduceerde Cruz het voorstel opnieuw.

Islamitisch kalifaat

De Moslimbroederschap is een politieke beweging die bestaat uit soennieten. De Broederschap streeft ernaar democratische regeringen te vervangen door een islamitisch kalifaat en de sharia in te voeren. De organisatie is in een aantal landen verboden, waaronder Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland.

Maandag brengt de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi een staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer maakte bekend dat de twee landen de banden willen versterken. De Moslimbroederschap zal hoogstwaarschijnlijk tot de gespreksthema’s behoren, aangezien het van origine een Egyptische organisatie is. Sisi verbood de Broederschap in 2013, nadat hij president Mohamed Morsi – een Moslimbroeder – had afgezet. Sindsdien zetelt het hoofdkwartier van de organisatie in Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.