buitenland

Turkse wet verbiedt campagne in het buitenland

Door Berend Sommer - 10 maart 2017

De Turkse regering mag geen campagne voeren in het buitenland. Dat zegt althans de Turkse kieswet, meldt het Duitse dagblad Die Welt vandaag. De Turkse regering breekt haar eigen regels door bijeenkomsten in het buitenland te organiseren.

Volgens de Turkse kieswet is het niet toegestaan om in het buitenland campagne te voeren. De wet werd in 2008 ingevoerd, toen Recep Tayyip Erdogan premier van Turkije was. De wet stelt dat partijen niet expliciet mogen dingen naar de gunst van de Turkse kiezer die in het buitenland woont. Overigens omzeilt de Turkse regering dit verbod door te benadrukken dat er geen campagnebijeenkomsten worden gehouden, maar informatiebijeenkomsten.

Het naderend referendum van president Erdogan, op 16 april, beheerste de afgelopen weken het nieuws. Erdogans AK-partij kondigde grootschalige campagnebijeenkomsten aan op het Europese continent. Dit leidde vooral in Duitsland en Nederland tot grote zorgen. Beide landen hebben hun bedenkingen bij het referendum, dat feitelijk neerkomt op de vraag of de macht van Erdogan moet worden uitgebreid.

Duitse ‘nazipraktijken’

Een diplomatiek steekspel laaide al op rond de campagnebijeenkomst die de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu dinsdag 7 maart hield in Hamburg. De Duitse regering wilde de campagnebijeenkomst verbieden, waarna Erdogan de regering van bondskanselier Angela Merkel betichtte van ‘nazipraktijken’.

Het leek erop dat Cavusolgu ook in Rotterdam zou spreken, maar deze bijeenkomst werd afgelast. Ook de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, wilde dit weekeinde naar Ermelo komen om Turkse kiezers te informeren. Maar de eigenaar van het zaaltje waar de bijeenkomst was gepland, zegde af.

Referendum voor Turkse hervormingen

Het referendum van de Turkse regering op 16 april is erg belangrijk voor president Erdogan: een ‘ja’-stem maakt een grondwetswijziging mogelijk die zijn macht opnieuw flink vergroot. Door een hervorming, die tot 2019 stapsgewijs zou worden ingevoerd, kan Erdogan per decreet gaan regeren en krijgt hij meer invloed op de rechterlijke macht.

Bovendien wordt de functie van premier afgeschaft. Het aantal termijnen voor de president blijft twee, maar de telling zou in 2019 opnieuw beginnen. Dat betekent dat Erdogan tot 2029 president kan blijven.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.