buitenland

Uit angst voor Trump trekken asielzoekers naar Canada

22 maart 2017

Het aantal asielverzoeken in Canada neemt snel toe. De reden: angst voor het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Persbureau Reuters meldt dat het aantal asielverzoeken in Canada in zes jaar niet zo hoog is geweest. Bij eenvijfde van de asielverzoeken gaat het om illegale migranten. Zo trokken er enkele jaren geleden zo’n vijftig illegalen per jaar Canada binnen, nu gaat het om honderden per maand.

Illegale migranten

Sinds het aantreden van Donald Trump wil de overheid illegale migratie en vluchtelingenopvang sterk beperken. Via een presidentieel decreet probeert Trump asielzoekers uit zes islamitische landen te weigeren. Daarnaast oefent Trump druk uit op de zogenoemde sanctuary cities, steden die illegalen herbergen.

De afgelopen maanden arresteerde de Canadese politie steeds vaker illegale migranten aan de Amerikaanse grens. De asielzoekers kiezen afgelegen en verlaten grensovergangen in de Verenigde Staten uit om vervolgens de provincies Quebec, Brits-Columbia en Manitoba binnen te trekken. Vaak trotseren zij extreme temperaturen.

De migranten zijn vaak afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten. Velen zagen hun asielverzoeken geweigerd in de Verenigde Staten, waarna zij naar Canada trokken om uitzetting te voorkomen.

Onzekere toekomst

Toch blijft hun toekomst onzeker. Het Safe Third Country Agreement stelt dat een migrant asiel kan aanvragen in het eerste veilige land van aankomst. Hierdoor kunnen de asielzoekers worden teruggestuurd naar de Verenigde Staten.

Ook het aantal Mexicaanse migranten in Canada neemt toe. Asieladvocaten ontvangen steeds meer informatieverzoeken van Mexicanen over werkvisa en scholing.

In reactie op Trumps immigratiebeleid zei de Canadese premier Justin Trudeau dat Canada vluchtelingen zal blijven opvangen. ‘Diversiteit is onze kracht,’ aldus Trudeau. In 2016 nam Canada bijna 40.000 vluchtelingen op, vaak Syriërs. In 2017 zal Canada ruim 300.000 legale migranten opnemen. De meesten zijn arbeidsmigranten en familieleden van statushouders die eerder een verblijfsvergunning kregen. Ook zal het land 25.000 vluchtelingen opvangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.