buitenland

Politicus Tobias Ellwood reanimeerde na aanslag Londen: wie is hij?

Door Tom Reijner - 22 maart 2017

De Britten zien hem enkele uren na de aanslag in de Britse hoofdstad Londen als dé held: Tobias Ellwood, de politicus die het leven probeerde te redden van een aangevallen agent. Wie is deze man?

Het is nu al een iconisch beeld. Op een foto is te zien hoe Ellwood, met bloed op zijn gezicht, een agent probeert te reanimeren met mond-op-mondbeademing. Ook tracht hij de wonden van het slachtoffer met zijn handen te dichten.

Op de plek des onheils

Ellwood bleef bij het gewonde slachtoffer tot een traumahelikopter hem kwam ophalen, maar het haalde niets uit. Volgens de politicus stierf de agent ter plekke. ‘Ik was op de plek des onheils. Zodra ik doorhad wat er aan de hand was, ben ik erop afgerend. Het is een enorme tragedie. Ik probeerde het nog met mond-op-mondbeademing en heb getracht het bloed te stelpen, maar ik denk dat hij (het slachtoffer, red.) al te veel bloed had verloren,’ aldus Ellwood tegenover de Britse krant The Telegraph.

De politieman zou zijn neergestoken door de man die kort daarvoor op de Westminster Bridge was ingereden op voetgangers. De vermeende dader werd uiteindelijk neergeschoten door de politie. Later sprak Ellwood nog een poos met agenten om vervolgens terug te keren naar zijn kantoor.

De Conservatief Ellwood is schrijver, ex-soldaat en bovenal de Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Na dienst te hebben gedaan in het Britse leger, werd hij medewerker van een parlementslid. In 2005 werd hij zelf gekozen in het Britse parlement. Ellwood kreeg al eens indirect te maken met terroristisch geweld. Zijn broer kwam om het leven bij de terreuraanslag op het Indonesische eiland Bali in 2002. Radicale moslims doodden toen 202 mensen, onder wie 23 Britten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.