buitenland

Zo reageren Europese landen op pro-Erdogan-campagne

Door Stagiair - 14 maart 2017

De AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan organiseert overal in Europa ‘informatiebijeenkomsten’. Krijgt de felle diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije zijn equivalent in Duitsland, België, Denemarken en Zweden?

In België is maandag een Turkse politieke bijeenkomst verboden. Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, verbiedt een congres in zijn stad van de Turkse MHP-partij, de politieke tak van de extreem-rechtse Grijze Wolven. Volgens De Wever verstoort de bijeenkomst de openbare orde. Ook in de stad Genk discussieert de gemeenteraad over het toestaan van een MHP-bijeenkomst, maar die gaat komende vrijdag vooralsnog door.

De Duitse regering worstelt eveneens met de vraag of Turkse politici campagne mogen voeren in Duitsland. Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe bepaalde afgelopen vrijdag dat deze beslissing aan de Duitse overheid is. Begin maart werd de toestemming voor twee campagne-optredens in de steden Keulen en Gaggenau ingetrokken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu gaf vorige week dinsdag toch een toespraak in Keulen. Turkse politieke bijeenkomsten zijn in Duitsland niet verboden, maar steden mogen zelf bepalen of ze die toestaan.

Geen politieke bemoeienis

Ook in Frankrijk sprak Cavusoglu een grote menigte toe in de stad Metz. Volgens Jean-Marc Ayrault, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, geldt in Frankrijk het recht op vergadering. Ayrault stelt dat er geen sprake is van bemoeienis met de Franse politiek. Front National-leider Marine Le Pen noemde de bijeenkomst ‘onaanvaardbaar’. Daarnaast veroordeelde ook de linkse partij Les Verts het bezoek, vanwege het ‘monsterlijke vervolgingsbeleid’ van Erdogan.

Vrijheid van meningsuiting

Het is onzeker of de geplande Turkse campagnes in Denemarken doorgaan. De Deense liberale premier Lars Rasmussen heeft de Turkse premier Binali Yildirim gevraagd een bijeenkomst later deze maand uit te stellen. Rasmussen wordt hierin bijgestaan door coalitiepartner Deense Volkspartij. Kenneth Berth, woordvoerder van de Deense Volkspartij in de Europese Unie, zegt dat Denemarken geen ‘interne Turkse conflicten wil importeren’.

De Zweedse premier Stefan Löfven staat het Turkse politici toe campagne te voeren in zijn land. In een interview met het Zweedse dagblad Dagens Nyheter zegt Löfven dat campagnes van buitenlandse politici vallen onder de vrijheid van vergadering en meningsuiting.

Met de ‘informatiebijeenkomsten’ wil de AK-partij de Turkse diaspora oproepen ‘voor’ te stemmen bij het referendum op 16 april, wat de macht van president Erdogan aanzienlijk zal vergroten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.