buitenland

Ahmedinejad wil de macht in Iran terug

Door Berend Sommer - 12 april 2017

Oud-president Mahmoud Ahmadinejad van Iran stelt zich opnieuw verkiesbaar. De presidentsverkiezingen in Iran zijn op 16 mei.

Met zijn kandidaatstelling negeert de oud-president de oproep van ayatollah Ali Khamenei. De geestelijk leider waarschuwde Ahmadinejad vorig jaar om zich niet te kandideren. Dit zou niet in het belang van Iran zijn, en evenmin in het belang van Ahmadinejad zelf.

Ahmadinejad leek gehoor te geven aan deze oproep, en herhaalde keer op keer dat hij zich niet kandidaat zou stellen. Tot vandaag.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Nucleair programma

Ahmedinejad was al eerder president van Iran, van 2005 tot 2013. Hij voerde een conservatief beleid, en ontwikkelde een nucleair programma voor Iran, een doorn in het oog van Israël en de Verenigde Staten. Iran kreeg diverse economische sancties opgelegd. Een herverkiezing van Ahmadinejad zou de internationale verhoudingen op scherp zetten.

In 2013 werd Ahmedinejad opgevolgd door president Hassan Rohani, die een progressiever bewind voert. Rohani verbeterde de banden met het Westen en sloot vorig jaar met de regering-Obama een nucleaire deal. Daarna werden de sancties verlicht. Als resultaat groeide de economie.

Presidentskandidaten moeten zich in Iran aanmelden bij de Raad der Hoeders van de Grondwet. De Raad bepaalt of de kandidaten geschikt zijn om het land te leiden. Dit gebeurt om vrouwen en hervormingsgezinden buiten de deur te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.