buitenland

Pence waarschuwt Noord-Korea: stel Trumps geduld niet op de proef

Door Elif Isitman - 17 april 2017

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence waarschuwt Noord-Korea op ferme toon: kijk naar de recente luchtaanvallen in Syrië en Afghanistan, en weet dat Donald Trump niet op de proef moet worden gesteld.

Op zondagochtend lokale tijd lanceerde het Noord-Koreaanse leger een ballistische raket dicht bij de onderwaterbasis in Sinpo. Althans, dat was de bedoeling: de raket stortte al snel neer. Zuid-Korea kondigde aan dat de test was mislukt.

Aanvallen in Syrië en Afghanistan

Een dag na de mislukte raketproef van Noord-Korea, verklaren Pence en de Zuid-Koreaanse waarnemend president Hwang Kyo-ahn dat de verdediging tegen Noord-Korea wordt versterkt.

Dat gebeurt door vervroegde stationering van raketafweersysteem THAAD. ‘De afgelopen twee weken heeft de wereld de kracht en vastberadenheid van onze nieuwe president kunnen zien door acties in Syrië en Afghanistan,’ zei Pence maandag tijdens een gezamenlijke bijeenkomst met Hwang. ‘Noord-Korea moet de vastberadenheid en kracht van de Amerikaanse troepen in deze regio niet op de proef stellen.’

Twee weken geleden lanceerde de Amerikaanse marine 59 Tomahawk-raketten als wraak voor een gifgasaanval in Syrië. Het doelwit was de Syrische vliegbasis in al-Shayrat. De Amerikanen beschuldigen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad van de gifgasaanval, een beschuldiging die hij stelselmatig ontkent.

Afgelopen donderdag liet het Amerikaanse leger een MOAB-bom vallen op een ondergronds netwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Afghaanse provincie Nangarhar. De MOAB is volgens de Amerikanen het grootste niet-nucleaire explosief in het arsenaal.

De Noord-Koreaanse regering gaf maandag een verklaring uit waarin zij haar steun uitsprak aan Assad. ‘Ik verklaar hierbij mijn steun en alliantie aan de Syrische regering voor jullie recente werk van gerechtigheid, en veroordeel de gewelddadige en invasieve acties van Amerika tegen uw land,’ aldus de verklaring namens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Mildere toon ten opzichte van China

Volgens Pence is het Amerikaanse geduld met Noord-Korea op: ‘Er was een periode van strategisch geduld, maar dat tijdperk is definitief voorbij,’ aldus de vicepresident. De Amerikaanse regering benadrukte zondag wel dat militaire actie nog altijd geen optie is.

Speciale editie: Trumps wereldAlles over zijn opmerkelijke presidentschap, zijn stijl, plannen en tactieken, de intimi van de president en zijn zakelijke imperium. Bestel de speciale editie hier >trump

Trump erkende op zijn beurt op zondag dat hij milder is ten opzichte van China, aangezien dat land hem helpt tegen Noord-Korea.

De Amerikanen en hun bondgenoten werken met China samen bij de voorbereiding van een antwoord op de mislukte raketproef. China veroordeelde eerder de Noord-Koreaanse wapentesten en sprak steun uit voor VN-sancties tegen het geïsoleerde land.

Maar China is wel tegen de installatie van de Amerikaanse THAAD-systemen. Volgens Pence en Hwang beschermt het systeem tegen Noord-Koreaanse raketten. Maar China meent dat de krachtige radars van het systeem tot in China reiken, en vaardigde economische sancties uit tegen Zuid-Koreaanse bedrijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.