buitenland

Trump wijst naar Obama na grootste chemische aanslag in Syrië

Door Bauke Schram - 05 april 2017

Bij een aanslag met chemische wapens in een Syrisch dorpje in de provincie Idlib zijn 72 doden gevallen. Zowel de Russische troepen als het Syrische leger van president Bashar al-Assad ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de aanslag.

Rusland zegt dat de rebellengroepen waarschijnlijk achter de aanslag zitten. Vorig jaar zetten zij chemische wapens in bij een aanval op Aleppo. De slachtoffers in Idlib zouden dezelfde symptomen hebben als de burgers die werden geraakt in Aleppo.

Assad en chemische wapens

Volgens hulpverleners werd een giftige stof losgelaten boven het dorp Khan Sheikhoun. De stof was afkomstig uit militaire vliegtuigen, maar van welke partij deze zijn, is nog onduidelijk.

De leiders van westerse landen, onder wie Donald Trump, wijzen naar Assad. Het Syrische leger zou verantwoordelijk zijn voor de aanslag, en de bondgenoten van de president – Iran en Rusland – zouden Assad tot de orde moeten roepen. Van de beschuldigingen moet Assad niets weten. Het Syrische regime heeft in 2014 alle chemische wapens vernietigd op last van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het regime heeft gebruik van de wapens steevast ontkend.

Toch blijft Assad verdacht. Alleen het Syrische leger heeft ‘de middelen en het motief’ voor zo’n aanslag. In Khan Sheikhoun hebben de rebellen de macht, en het dorp ligt dicht bij de frontlinie: hierdoor is het dorp een strategisch belangrijk doelwit. Het Syrische regime heeft de afgelopen maanden meermaals chloorgas gebruikt in de strijd tegen de rebellen.

‘Schuld van Obama’

Staatsmedia hebben de aanval voor een groot deel genegeerd. De journalisten die aan het regime zijn gelieerd zeggen dat een grote opslagplaats van chemische wapens die in het bezit zijn van de rebellen is geraakt bij een luchtaanval met bommen.

Trump zegt dat zijn voorganger Barack Obama indirect schuldig is voor de aanslag. ‘De afschuwelijke acties van het regime van Assad zijn een gevolg van de zwakte en besluiteloosheid van het vorige kabinet,’ zegt de Amerikaanse president in een statement. ‘President Obama zei in 2012 nog dat hij een eind zou maken aan het gebruik van chemische wapens. Vervolgens deed hij niets.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.