buitenland

China meegezogen in protesten tegen Amerikaans raketschild

Door Stagiair - 26 april 2017

Het Amerikaanse leger installeert een geavanceerd raketschild in Zuid-Korea. Hoewel het schild alleen defensieve doeleinden dient, zet het de hele regio op zijn kop.

De Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) is een modern raketafweersysteem met een bereik tot 150 kilometer hoogte. THAAD vuurt een raket af op een vijandige raket, waardoor deze tot ontploffing komt voordat het doelwit wordt geraakt. Het raketschild – dat Zuid-Korea moet beschermen tegen  Noord-Koreaanse raketaanvallen – is eind dit jaar operationeel.

‘Pion van Washington’

Zo’n vierhonderd omwonenden demonstreerden tegen de bouw van het schild. Zeker vierduizend agenten van de oproerpolitie hielden de betogers op afstand. De omwonenden zijn woest, omdat zij nooit zijn ingelicht over de komst van het schild. Ook elders in Zuid-Korea lopen de gemoederen hoog op. Veel mensen zijn verontwaardigd dat het raketschild er komt zonder goedkeuring van het Zuid-Koreaanse parlement. Daarnaast maken anti-oorlogsdemonstranten zich zorgen over de verdere militarisering van het Koreaanse Schiereiland.

Ook China ziet de installatie van het raketschild met argusogen aan. The Global Times, een krant nauw verbonden met de Communistische Partij van China, noemde Zuid-Korea een ‘pion van Washington’. Peking vreest dat het schild – voorzien van een groot radarsysteem – tevens dient om China te bespioneren. Hoewel een oorlog tussen de Verenigde Staten en China zeer onwaarschijnlijk is, geeft het radarsysteem de Verenigde Staten een voorsprong in het vergaren van militaire inlichtingen.

China lijkt Zuid-Korea te straffen met handelssancties. Reisbureaus mogen niet langer georganiseerde reizen naar Zuid-Korea verkopen. De websites van de Lotte Group – een Japans en Zuid-Koreaans conglomeraat actief in voedselproductie en retail – zijn in China uit de lucht gehaald. Het conglomeraat stelde land in Zuid-Korea beschikbaar voor de opbouw van het raketschild.

Wapengekletter

Woensdag hield Noord-Korea een grootschalige artillerieoefening ter ere van de 85ste verjaardag van het volksleger. Het wapengekletter voltrok zich in aanwezigheid van leider Kim Jong-un. Het was de grootste Noord-Koreaanse artillerie-oefening ooit.

De spanningen rond Noord-Korea blijven oplopen. Onlangs lanceerde het stalinistische land een ballistische raket, maar die ontplofte direct na de lancering. Het was de vijfde rakettest dit jaar. Noord-Korea probeert al jaren een kernwapen te fabriceren dat lange afstanden kan overbruggen. Naast de klassieke vijanden van Noord-Korea – zoals Zuid-Korea en de Verenigde Staten – maken ook andere landen zich zorgen over deze ontwikkelingen. Zo staan ook Japan en Taiwan op gespannen voet met het regime.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.