buitenland

‘Zelfmoordterrorist Sint-Petersburg kwam uit Kirgizië’

Door Webredactie - 04 april 2017

In de Russische stad Sint-Petersburg heeft een bomexplosie plaatsgehad in een metrowagon onder de stad. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. Wat weten we tot dusver over deze aanslag?

Elsevier.nl zet de belangrijkste feiten voor u op een rij.

  • De vermoedelijke dader zou een man van 22 jaar oud zijn en afkomstig zijn uit het Centraal-Aziatische land Kirgizië. Het explosief zou in de rugzak van de terrorist hebben gezeten. De man wordt gelinkt aan in Rusland verboden radicale islamitische groeperingen.
  • Vlak na de explosie berichtten media over tien doden, maar dat aantal werd naderhand bijgesteld naar negen. De laatste melding is dat er elf dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Ook zijn er 45 gewonden te betreuren, melden de Russische autoriteiten. Onder de gewonden is zeker één minderjarige.
Volg Elseviers liveblog over de aanslag: man met koffertje vastgelegd op camera >
  • De aanslag had plaats tussen de metrostations Instituut Technologie en Sennaja Plosjtsjad. Op beelden is te zien hoe groot de paniek is na de ontploffing. De Russische autoriteiten vonden daarna een tweede bom bij metrostation Vosstaniya. De bom is onschadelijk gemaakt. Volgens het Russische persbureau Interfax zat de springstof in een aktetas die was achtergelaten in een coupé.''
  • Russische media hebben beeld in handen waarop een bebaarde man met een koffertje te zien is. Daarin zit mogelijk de bom, die hij zou hebben achtergelaten in de metrotrein. De politie maakt jacht op twee bommenleggers. Maar persbureau Interfax meldt later op gezag van justitiebronnen dat een zelfmoordterrorist verantwoordelijk is.

  • De veiligheidsdiensten behandelen de explosie als een terreuraanslag. Het onderzoek is in volle gang. De Russische president Vladimir Poetin, op het moment van de aanslag zelf in Sint-Petersburg, houdt alle opties open. Hij gaat niet naar de plek van de aanslag.
  • Sint-Petersburg – met 5,1 miljoen inwoners na Moskou de belangrijkste stad van het land – staat op scherp. De beveiliging is verder opgeschroefd. Niet alleen op metrostations, maar ook bij andere knooppunten als het vliegveld. Er zijn overal meer agenten aanwezig. Veel forenzen – de bom ging net af voor de spits – kunnen niet meer reizen met het openbaar vervoer
  • Ooggetuigen vertellen wat ze zagen toen de bom afging bij het drukke metrostation. Een man zat naar eigen zeggen in de derde wagon. Ik zag mensen met een verbrand gezicht.’ ‘Het was een oorverdovende knal, daarna was er een sterke geur, en kwam de rook,’ zegt een Russische studente die na haar college op weg was naar huis. Enorme paniek was het gevolg: ‘Iedereen wilde zo snel mogelijk naar de andere kant van de wagon, we raakten in de verdrukking.’
  • De bestuurder van de metrotrein is, nadat de bom afging, doorgereden naar het metrostation. Daarmee heeft hij vermoedelijk veel levens gered.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.