buitenland

Boris Johnson wil Russen op de pijnbank, G7 aarzelt

Door Berend Sommer - 11 april 2017

Bij een bijeenkomst van G7 in de Italiaanse stad Lucca is de gifgasaanval van de Syrische regering nogmaals veroordeeld. Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, stelde voor om de duimschroeven verder aan te draaien. Rusland moet boeten, vindt hij.

Johnson zei na de bijeenkomst in Lucca dat ‘het giftige regime van Bashar al-Assad na zijn eigen burgers te hebben vergiftigd of de reputatie van Rusland aan het vergiftigen is.’ Johnson wil Moskou medeverantwoordelijk houden voor de aanval met chemische wapens. Vorige week kwamen er tientallen burgers om in de Noord-Syrische provincie Idlib. Johnson stelde nieuwe economische sancties voor.

Wie zitten er in de G7? 

De G7 werd opgericht als forum voor de grote industriële staten. Lid van de G7 zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en Japan

Over de nieuwe sancties tegen de Russen werd op de top geen overeenstemming bereikt. De heersende opvatting is dat de Russen niet verder in een hoek gedreven moeten worden, omdat dit de banden met Syrië alleen maar verder zal versterken. Daarnaast werden sancties nog voorbarig geacht, aangezien Rex Tillerson morgen naar Rusland reist voor een ontmoeting met Sergej Lavrov. Tillerson is de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die bij een eerste bezoek aan het Kremlin de president niet te spreken krijgt.

Ook Rex Tillerson was aanwezig bij de G7 top. Hij veroordeelde nogmaals het ‘moordlustige regime van Bashar al-Assad’, en zei dat iedereen die misdaden pleegt tegen onschuldige burgers verantwoordelijk gehouden zal worden.

Hiermee lijkt een einde gekomen aan het voornemen terug te keren naar isolationisme. De bijeenkomst van de G7 was aanvankelijk bedoeld om de crisissituatie in Libië te bespreken, op aandringen van Italië. Dit agendapunt werd overschaduwd door de recente gebeurtenissen in Syrië.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.