buitenland

Angst voor brain drain bij Britse universiteiten laait op

Door Stagiair - 25 april 2017

Politici van diverse Britse partijen maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de Brexit op het hoger onderwijs. De politici pleiten voor een speciale regeling voor academici en studenten uit de Europese Unie (EU).

Alistair Carmichael, parlementslid voor de Liberal Democrats, zegt dat de Brexit het internationale concurrentievermogen van Groot-Brittannië in gevaar brengt. Eenzesde van alle academische medewerkers in het land komt uit EU-lidstaten. Door strengere immigratieregels zouden de academici naar andere landen kunnen trekken.

Massale uittocht

Sommige Britse politici vrezen voor een massale uittocht van EU-medewerkers en -studenten. Zij roepen de overheid op snel duidelijkheid te verschaffen en pleiten voor een nieuw onderwijsverdrag met de EU. Dit omvat onder meer Horizon 2020, een EU-initiatief dat subsidies verstrekt voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast willen de politici een Brits alternatief op Erasmus, een studentenuitwisselingsverdrag van de EU.

De Universities and Colleges Admissions Service (UCAS), een onafhankelijke instelling die studenteninschrijvingen verwerkt, zag in de nasleep van het Brexit-referendum het aantal inschrijvingen afnemen. Het aandeel EU-studenten kromp met 7 procent en de Britse inschrijvingen namen met 5 procent af.

Wereldtop

Volgens Catherine Barnard, werkzaam aan de befaamde University of Cambridge, zijn de effecten van de Brexit nu al zichtbaar: op haar universiteit is het aantal inschrijvingen van EU-studenten met 14 procent afgenomen.

De Britse overheid wil de immigratie substantieel terugdringen en daaronder vallen ook buitenlandse studenten. Er studeren ongeveer 127.000 EU-studenten aan Britse universiteiten. Groot-Brittannië werkt als een magneet op internationale studenten. Het onderwijsniveau is hoog en universiteiten als Oxford, Cambridge en Kings College in Londen behoren tot de wereldtop.

Jaarlijks geeft Groot-Brittannië ruim 300.000 studentenvisa uit aan niet-EU-studenten.  In december kondigde de regering aan dat het aantal studentenvisa wordt teruggebracht naar 170.000. Alleen al door de afname in EU-studenten loopt de Britse schatkist omgerekend 2,3 miljard euro mis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.