buitenland

Labour-chef Jeremy Corbyn twijfelt over uitschakeling gevreesde IS-leider

Door Tom Reijner - 23 april 2017

De Britse oppositieleider en Labour-voorman Jeremy Corbyn kan zichzelf goed op de kaart zetten met de verkiezingen in aantocht. Maar of hij veel kiezers weet aan te spreken met zijn omstreden uitspraken over Syrië is de vraag.

In een interview met de Britse zender BBC liet Corbyn zich van zijn meest pacifistische kant zien. Hij zei dat hij niet met zekerheid kan zeggen of hij de gevreesde IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi wel zou uitschakelen, als die mogelijkheid zich zou voordoen, bijvoorbeeld via een drone-aanval.

Burgerslachtoffers

Corbyn weigert te zeggen of hij daartoe het bevel zou geven: ‘Ik wil eerst alle informatie. Daarna wil ik weten hoe accuraat deze gegevens zijn en wat er precies kan worden bereikt.’ Hij vraagt zich af of met het doden van Al-Baghdadi een oplossing in Syrië wel dichterbij komt. Volgens Corbyn heeft de bommencampagne op het Arabische land al genoeg burgerslachtoffers veroorzaakt. ‘Er zijn ook gevangenen van IS. Je maakt burgerdoden met dit soort bombardementen. Dat moet je in overweging nemen.’

Het zou volgens de leider van de Britse sociaal-democraten ‘handig zijn als hij (de IS-leider, red.) niet ergens zou rondhangen’. De Britten besloten in december 2015 IS-doelen in Syrië te bestoken, nadat ze eerder al meededen aan luchtacties boven Irak. Al-Baghadi vormt met zijn kalifaatsoldaten een grote bedreiging voor het Westen, met de aanslagen die zijn aanhangers plegen in verschillende Europese steden.

Volledig stoppen met bommen op Syrië

Corbyn wil, als Labour de grootste wordt op 8 juni, sowieso stoppen met het bestoken van doelen in Syrië. Volgens Corbyn is ‘de enige oplossing voor de oorlog in Syrië een politieke’. Volledig terug naar de onderhandelingstafel. Dat is iets dat ook de Amerikaanse president Donald Trump moet begrijpen, vindt Corbyn. Ook zal de linkse politicus ‘alles in het werk stellen om de kernwapens uit zijn land weg te krijgen’. De Conservatieve Partij noemde Corbyn in een reactie een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in het land. ‘Wat Groot-Brittannië nodig heeft, is sterk leiderschap dat het land nu onder premier Theresa May geniet,’ zei minister Amber Rudd over partijgenoot May.

De Britse Labourpartij en partijleider Jeremy Corbyn hebben nog geen gemeenschappelijk standpunt ingenomen over een tweede referendum over de Brexit. Een valse start in de verkiezingscampagne >Jeremy Corbyn. Foto: EPA

Labour ligt in de peilingen een straatlengte achter op de Conservatieven. Als er nu verkiezingen zouden zijn, haalt Corbyn ongeveer 25 procent van de stemmen, tegen 50 procent voor de Conservatieven. En dan is er ook nog de concurrentie van de Liberal Democrats, die zich presenteren als anti-Brexit-partij. Ook binnen zijn eigen partij ligt Corbyn onder vuur. Gematigde sociaal-democraten vinden hem te links om serieus kans te maken op het premierschap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.