buitenland

MIVD slaat alarm over Russische hackers en Chinese spionnen

Door Stagiair - 24 april 2017

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) maakt zich zorgen over buitenlandse veiligheidsrisico’s voor Nederland. Om welke landen gaat het?

In het jaarverslag over 2016 van de MIVD staat een aantal buitenlandse mogendheden centraal: Rusland, China en Iran. Elsevier.nl zet de belangrijkste bevindingen uit het rapport voor u op een rij.

Russische hackers

Volgens generaal-majoor Onno Eichelsheim, directeur van de MIVD, is, na terrorisme, Rusland de grootste bedreiging voor Nederland. De afgelopen jaren heeft Rusland zijn militaire capaciteiten aanzienlijk uitgebouwd. Het Kremlin heeft aangetoond bereid te zijn tot militaire interventies – zoals in Oekraïne en Syrië – en bouwt zijn militair vermogen in de Baltische regio op.

Ook in digitaal opzicht is Rusland een gevaar. Het land onderschept digitale communicatie in andere landen en zet hackers in. Zo worden onder meer de digitale aanvallen op de Amerikaanse Democratische Partij en het Wereldantidopingagentschap aan Russische inlichtingendiensten toegeschreven.

Chinese spionnen

De MIVD volgt de ontwikkelingen in China nauwlettend. Peking heeft haar aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee en rond de Japanse Senkaku-eilanden weliswaar vergroot, maar dit zijn geen nieuwe ontwikkelingen; militair gezien houdt China zich relatief gedeisd. Wel opvallend is de Chinese presentie in Afrika. Tot voor kort had China geen overzeese bases, maar dit jaar zal de bouw van de eerste militaire basis buiten het Chinese vasteland worden voltooid in het Afrikaanse land Djibouti.

Ook China beschikt over uitgebreide digitale spionagemogelijkheden. Het land richt zich op het verkrijgen van politieke, economische en militaire inlichtingen. Vaak rekruteren Chinese inlichtingendiensten in de Chinese diaspora, bijvoorbeeld op Amerikaanse universiteiten, in hightech bedrijven en bij de Britse luchtmacht.

Tot slot maakt de MIVD zich zorgen om de polariserende rol van Iran. Het land heeft zijn arsenaal aan ballistische raketten uitgebreid. Daarnaast steunt Iran het Syrische regime en sjiitische rebellen in Irak en Jemen. Hierdoor zijn de verhoudingen met aartsrivaal Saudi-Arabië aanzienlijk verslechterd. In geval van een crisis zou Iran de wereldeconomie een gevoelige klap kunnen toebrengen door de Straat van Hormuz te blokkeren. Zo’n 20 procent van alle olie ter wereld passeert deze zeestraat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.