buitenland

Wat wil Amerika met Syrische president Assad?

Door Bauke Schram - 09 april 2017

Aan het einde van een week waarin een gifgasaanval in Idlib is gepleegd en de Amerikanen een Syrische luchthaven bombardeerden, zijn de prioriteiten van de Verenigde Staten veranderd. De Amerikaanse VN-ambassadeur zegt dat het verdrijven van de Syrische president Bashar al-Assad nu prioriteit heeft.

Met haar uitspraken over Assad laat VN-ambassadeur Nikki Haley zien dat de Verenigde Staten van koers veranderen in Syrië. Na de gifgasaanval in Idlib – waarbij tientallen doden vielen – zijn de prioriteiten verlegd. Op 30 maart zei Haley nog dat het afzetten van Assad geen prioriteit heeft.

Rusland stuurt fregat naar Middellandse Zee: ‘Machtsvertoon,’ zegt Amerika

Afzetten Assad is ‘onvermijdelijk’

De Verenigde Staten kijken nu anders naar de situatie in Syrië. ‘Een politieke oplossing, in welke vorm dan ook, lukt niet zolang Assad het land leidt,’ aldus Haley. ‘We denken dat afzetten van het Assad-regime onvermijdelijk is.’

Interessant is ook de positie van Rusland ten opzichte van Assad. De Russische president Vladimir Poetin was de afgelopen jaren een trouwe bondgenoot  van het Syrische regime, maar donderdag zei een woordvoerder van het Kremlin dat de Russische steun aan Assad ‘niet onvoorwaardelijk’ is.

Prioriteiten van Amerika

Maar de Verenigde Staten willen eerst de terreurgroep Islamitische Staat (IS) verdrijven, en een einde maken aan de Iraanse invloed in Syrië. Die prioriteiten presenteerde Haley in een interview met tv-zender CNN.

Amerika hoopt de komende weken een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, om vervolgens over politieke veranderingen te praten. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei tegen de Amerikaanse pers  dat hij en president Donald Trump ‘stappen zetten’ om een plan te presenteren voor Assads afzetting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.