buitenland

Erdogan heeft meer vertrouwen in Trump dan in Obama

Door Elif Isitman - 21 april 2017

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft alle vertrouwen in zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Waar Barack Obama eerder ‘faalde’, zal Trump volgens hem wel thuis geven.

Erdogan heeft het over de aanpak van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die sinds 1999 in ballingschap in Saylorsburg, Pennsylvania leeft.

Erdogan wil uitlevering Gülen

Volgens Erdogan zit Gülen achter de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar. Turkije beschouwt het Gülen-netwerk als een terreurorganisatie. Erdogans regering vroeg de Amerikanen herhaaldelijk om uitlevering van Gülen, maar de Amerikanen weigeren totdat er concreet bewijs is dat hij strafbare feiten heeft gepleegd.

‘Ik geloof dat Trump zal doen waarin Obama eerder faalde,’ zegt Erdogan vrijdag. Volgens de Turkse president zal Amerika onder Trump de ‘benodigde bestuurlijke beslissingen’ nemen om Gülen ervan te weerhouden ‘een terroristische organisatie vanuit Pennsylvania aan te sturen’.

Erdogan spreekt volgende maand met Trump

‘Deze terroristische leider woont in een land dat onze strategische bondgenoot is, en niet alleen ik ben daardoor ontsteld, maar ook het Turkse volk. Ik denk dat zij hem wel tot de orde zullen roepen,’ aldus Erdogan over de Amerikaanse regering onder Trump.

Erdogan brengt in mei een officieel bezoek aan Washington, waar hij met Trump onder meer de uitlevering van Gülen wil bespreken.

Eerder deze week ontstond er in de Amerikaanse media commotie, nadat Trump met Erdogan belde naar aanleiding van de Turkse referendumuitslag. Verschillende media berichtten daarop dat Trump als enige vertegenwoordiger van een NAVO-land de uitslag zou steunen en hij Erdogan zou hebben gefeliciteerd. Onzin, verklaarde het Witte Huis naderhand. Trump zou de Turkse president niet steunen. Ook laat het Witte Huis in het midden of Trump de uitslag respecteert. Trump zou met Erdogan hebben gebeld om overeenstemming te bereiken over NAVO-gerelateerde vraagstukken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.