#Brexit

EU zet zich schrap: May versterkt eigen positie met verkiezingen

Door Bauke Schram - 19 april 2017

De Britse premier Theresa May probeert haar onderhandelingspositie te verbeteren met vervroegde verkiezingen, menen politici in Brussel. De Europese Unie zet zich schrap voor de onderhandelingen over de Brexit met Mays Conservatieve partij, die na de verkiezingen waarschijnlijk een grotere meerderheid krijgt.

Dinsdag kondigde May aan dat de Britten op 8 juni weer naar de stembus moeten, nadat ze eerder steevast ontkende vervroegde verkiezingen te zullen uitschrijven. May hoopt door de verkiezingen een duidelijker mandaat te krijgen voor de Brexit-onderhandelingen.

Handige timing van May

In Brussel kijken EU-politici met argusogen naar Londen. Volgens de huidige peilingen zijn de Conservatieven veel populairder dan de Labour-partij. Met een flinke meerderheid in het Lagerhuis kan May haar positie in Brussel versterken.

Daarnaast komt de timing mooi uit. De onderhandelingen zullen pas na de verkiezingen weer echt van start gaan, waardoor May tot zeker 2019 de tijd heeft om een deal te sluiten met Brussel. Tegen die tijd loopt de termijn af van zowel Jean-Claude Juncker,  voorzitter van de Europese Commissie, als Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Grote kans dat de EU-coalities elkaar dan in de haren vliegen in de strijd om die posities en minder aandacht zullen hebben voor de Brexit.

Bovendien creëert May door de vervoegde verkiezingen twee jaar speelruimte na de Brexit-onderhandelingen. Pas in 2022 zullen – volgens de Fixed Term Parliament Act – in het Verenigd Koninkrijk nieuwe verkiezingen worden gehouden. Zelfs als het Brexit-proces uitmondt in chaos, kunnen de Conservatieven die laatste twee jaar dan gebruiken om bijvoorbeeld aan de economie te werken.

commons
De meerderheid van de Britse Conservatieven (blauw) in het Britse Lagerhuis. De Tories hebben nu bezetten nu 330 van de 650 zetels. May zou een meerderheid van wel 100 zetels ten opzichte van Labour kunnen bewerkstelligen.

‘May grijpt haar kans nu Labour in chaos verkeert’ – zo reageert Britse oppositie op vervroegde verkiezingen

EU hoopte op verdeeld Westminster

Volgens het Britse dagblad Daily Express proberen politici in Brussel de verdeeldheid in het Britse parlement inderdaad te gebruiken om de Britse onderhandelingspositie te verzwakken. Als blijkt dat Britse kiezers zich massaal achter May scharen, wordt het moeilijker voor de EU om het Verenigd Koninkrijk te laten vertrekken met een slechte deal.

Een ruime meerderheid voor de Conservatieven in het Lagerhuis ‘betekent dat May in Westminster minder makkelijk kan worden aangevallen op concessies die ze in Brussel doet’, zegt een hooggeplaatste EU-ambtenaar tegen de krant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.