buitenland

Duits-Franse tandem: ‘Assads verdiende loon’

Door Berend Sommer - 07 april 2017

Na kort telefonisch overleg hebben Angela Merkel en François Hollande zich achter de Amerikaanse aanval op de Syrische legerbasis geschaard.

Zowel Frankrijk als Duitsland werd van tevoren ingelicht over het bombardement.

‘Assad is verantwoordelijk’

Volgens Merkel en Hollande bestaat er geen twijfel over wie er achter de aanval met chemische wapens zit, afgelopen woensdag in het Noord-Syrische gouvernement Idlib. ‘Assad draagt de volle verantwoordelijkheid.’ De Duitse bondskanselier en Franse president zijn het erover eens dat er moest worden opgetreden: ‘Assads gebruik van chemische wapens kan niet onbestraft blijven.’ Ze noemen de reactie van de Verenigde Staten op de chemische aanval van Syrië begrijpelijk.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Beiden geven aan zich te blijven inspannen voor een vreedzame oplossing via de Verenigde Naties. Het gebruik van chemische wapens is een oorlogsmisdaad, zeggen ze. François Hollande heeft aangegeven een conferentie te zullen houden om samen met bondgenoten de vorming van een overgangsregering in Syrië in gang te zetten.

Al eerder deed Hollande pogingen om het regime van Bashar al-Assad ten val te brengen, maar hij vond steeds de Russische president Vladimir Poetin op zijn weg.

Presidentskandidaat Marine Le Pen (Front National) is het niet eens met de aanval van de Verenigde Staten. Le Pen vindt dat Trump onderzoeksrapporten over de gifgasaanval had moeten afwachten en verwees naar het debacle van de Irak-oorlog.

Nederlandse reactie

Bert Koenders, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, heeft begrip voor de aanval op de Syrische luchtbasis. ‘De Verenigde Staten hebben de afgelopen uren een duidelijk signaal afgegeven dat met het gebruik van gifgas een grens is overschreden. In de huidige omstandigheden is dat een proportionele reactie. De Nederlandse regering heeft daar begrip voor. Het is een waarschuwing aan Assad dat het gebruik van gifgas nooit kan,’ aldus de Nederlandse regering in een verklaring.

De ambassadeur van de Verenigde Staten is vandaag bij de ministerraad aanwezig, om de Nederlandse ministers te voorzien van een nadere toelichting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.