buitenland

Franse autoriteiten zetten zich schrap voor nieuwe ‘Jungle’

Door Stagiair - 12 april 2017

In de omgeving van Calais duiken de afgelopen weken weer honderden migranten op. De Franse autoriteiten vrezen dat er een nieuw kamp – voorheen bekend als de ‘Jungle’ – ontstaat.

De migranten zijn vooral afkomstig uit Afrikaanse landen, zoals Eritrea en Somalië. Anderen zijn weggelopen uit Franse opvangcentra. Deze groep kreeg te horen dat zij geen recht hebben op asiel of gezinshereniging, waarna zij de asielzoekerscentra verlieten en de illegaliteit verkozen. De meeste migranten willen naar het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe kampen

De migranten verblijven in de kuststreek of in de bossen rond Calais, waar zij kleine nieuwe kampen opbouwen. Volgens Amin Trouvé Baghdouche, werkzaam voor hulpverleningsorganisatie Doctors of the World, gaat het voor de helft om tieners tussen de 15 en 17 jaar, die vaak zonder (volwassen) familieleden naar Europa zijn gekomen.

Omwonenden zijn niet gerust op de terugkeer van de migranten. De lokale overheid benadrukt dat zij een nieuw kamp niet zal toestaan. Zo staakte Calais het uitdelen van voedsel aan migranten. Deze maatregel werd verboden door een regionale rechtbank.

In 2015, op het hoogtepunt van de migratiecrisis, ontstond er een vluchtelingenkamp – de ‘Jungle’ – ten noordoosten van Calais. Veel migranten strandden in het kamp na mislukte pogingen om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. De Jungle was een broeinest van ziekte en criminaliteit. Daarnaast ontregelden de migranten het verkeer. Zo probeerden zij in vrachtwagens te komen om illegaal de grens met het Verenigd Koninkrijk te passeren. Ook bestormden migranten diverse keren de Eurotunnel, die het nabijgelegen Coquelles met het Engelse Folkestone verbindt.

Grootschalige rellen

Calais kampt al jaren met een migrantenprobleem. Tussen 1999 en 2002 stond ten zuiden van Calais het opvangcentrum Sangatte. Het centrum, met een capaciteit van 800 personen, raakte al snel overbevolkt. Na grootschalige rellen besloot de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy Sangatte te sluiten.

Maandag brandde een ander migrantenkamp nabij Duinkerke af waarin veel voormalige bewoners van de Jungle woonden. Een conflict tussen Koerden en Afghanen mondde uit in rellen, waarna er op diverse plekken branden werden aangestoken. De ruim duizend bewoners werden elders in Frankrijk ondergebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.