buitenland

Na interne strijd stapt Frauke Petry op als lijsttrekker van AfD

Door Elif Isitman - 19 april 2017

Partijleider Frauke Petry van Alternative für Deutschland (AfD) geeft haar lijsttrekkerschap op. Ze zal niet als lijsttrekker fungeren tijdens de Duitse parlementsverkiezingen in september.

Ze licht haar besluit woensdag toe in een videoboodschap op Facebook.

Kritiek op Wilders

In de boodschap zegt ze dat ze niet beschikbaar is als lijsttrekker of als lid van een team dat de lijst trekt van de AfD. Als voornaamste reden noemt ze dat ze het belangrijk vindt dat de partij onafhankelijk van personen over belangrijke vraagstukken discussieert. Petry heeft de koers voor de partij uitgestippeld die ze komend weekeinde tijdens een AfD-congres in Keulen in stemming wil brengen.

 

In haar afscheidstoespraak levert ze kritiek op PVV-leider Geert Wilders: de strategie van zijn partij zou geen beleidsmatig effect hebben op andere partijen. Na de Tweede Kamerverkiezingen leverde ze ook al kritiek op Wilders: hoewel zijn partijpunten goed waren, was zijn toon dat niet, aldus Petry, die had gehoopt dat de PVV de grootste zou worden en daarmee een voorbeeld zou zijn voor Duitse kiezers.

Tijdens het congres in Keulen zal ook worden besloten wie de nieuwe lijsttrekker wordt met wie de AfD de verkiezingen ingaat. Duitse media noemen de econoom Alice Weidel als grote kanshebber.

Ideologische problemen

Het was al bekend dat Petry overwoog op te stappen. Ze kreeg hevige kritiek binnen de eigen gelederen en tijdens een partijcongres in maart brak ze in tranen uit. Diverse partijleden, onder wie enkele AfD-coryfeeën, vroegen Petry op te stappen. Ze zou verdeeldheid zaaien en de partij niet langer onder controle kunnen houden. De problemen waren ideologisch van aard: hoewel Petry als rechts wordt gezien, botste ze met de nog rechtsere vleugel binnen haar partij.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De problemen begonnen in januari, nadat AfD-politicus Björn Höcke het Holocaust-monument in Berlijn een ‘monument van schande’ had genoemd. Volgens Höcke worden Duitse kinderen op deze manier opgezadeld met een collectief schuldgevoel.

Petry probeerde vervolgens Höcke uit de partij te zetten, wat haar op felle kritiek kwam te staan van de rechtervleugel. Eerder al slaagde zij er niet in een partijlid te royeren die de extreem-rechtse partij NPD prees. Door de interne strijd zakte de AfD in de peilingen terug naar 7 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.