buitenland Premium Corner

Wanhopige ouders: het gimnazjum verdwijnt

Door Michiel van Blommestein - 26 april 2017

Op de Facebookpagina van Magda Pelikan-Moszczynska (47) staat een grote oproep om mee te doen aan een ouderprotest in Warschau. ‘Stop deze deformatie!’ staat er in rode letters tegen een zwarte achtergrond. Haar dochter Zuzia (13) zit nu in de eerste klas van het gimnazjum, vergelijkbaar met onderbouw middelbare school in Nederland. Maar het gimnazjum verdwijnt.

De onderwijshervorming die een paar maanden geleden bliksemsnel is goedgekeurd en al volgend schooljaar ingaat, laat haar en miljoenen andere Poolse ouders in wanhoop achter. Het zijn niet langer alleen de leraren die hevig protesteren, zoals tijdens de lerarenstaking op 31 maart. Het gimnazjum wordt komend schooljaar in fases opgeheven, maar Pelikan-Moszczynska weet nog steeds niet waar Zuzia aan toe is. ‘Ze zit in het slechtst denkbare jaar,’ zegt Moszczynska. Leraren voelen de bui al hangen en zoeken ander werk. ‘Nu al heeft Zuzia een andere lerares Engels, en we weten niet of zij blijft of niet.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.