#Brexit

Linkse activisten doen alles om Tories van het pluche te houden

Door Bauke Schram - 26 april 2017

Nu de Conservatieve Partij de Britse verkiezingen in juni met een zogenoemde ‘landslide’ lijkt te gaan winnen, komen linkse activisten in het geweer om die grote meerderheid te voorkomen. Bij gebrek aan een sterke oppositie in het parlement, gaan politiek betrokken Britten zelf aan de slag.

#Stopthelandslide luidt de hashtag waarmee aan Labour gelieerde politici en activisten hopen te voorkomen dat premier Theresa May haar macht in Westminster uitbreidt.

Zo gebruikt May de Britse kiezer om Brussel de pas af te snijden 

‘Weet niet’ populairder dan Corbyn

Als de opiniepeilers het bij het juiste eind hebben, kunnen de Conservatieven na juni verder met een veel ruimere meerderheid in het Lagerhuis. Volgens een recente peiling van YouGov vindt de helft van de Britten Theresa May de beste premier, tegen 14 procent die Labour-leider Jeremy Corbyn verkiezen. De optie ‘weet niet’ scoort met 36 procent hoger dan Corbyn. De Schotse Nationalistische Partij, bondgenoot van Labour in de strijd tegen de bezuinigingen van de Conservatieven, stelt dat May nu verkiezingen aankondigt omdat ‘de oppositiepartij Labour in totale chaos verkeert’.

‘Stop de Conservatieven’

Activisten lijken het heft in eigen hand te nemen. Op sociale media circuleren diverse online-acties om de ‘Conservatieven te stoppen’. In een spreadsheet op Google Drive staat voor elk kiesdistrict aangegeven op welke partij een anti-Tory-kiezer het beste kan stemmen.

Heeft de Conservatieve Partij waarschijnlijk de meerderheid in een kiesdistrict, dan kan de anti-Tory-kiezer het beste voor de partij stemmen die na de Conservatieven het populairst is in dat district. In bepaalde kiesdistricten vragen de activisten meer tijd om te onderzoeken ‘welke partij de grootste bedreiging voor de Conservatieven vormt’.

Tactisch stemmen

Activist en Guardian-columnist Owen Jones is deze week zelfs begonnen met een crowdfundings-actie. Hij hoopt zeker 20.000 pond op te halen voor kiesdistricten waar de zetel van een Labour-politicus door de partijcrisis in gevaar is.

Voor de kiesdistricten waar Labour zijn zetel waarschijnlijk behoudt (‘safe seat’), worden aanhangers van Corbyn  kandidaat gesteld, om zo de eenheid in de partij te herstellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.