buitenland

Linkse activistengroep werpt brandbom in partijkantoor Le Pen

Door Bauke Schram - 13 april 2017

Het campagnehoofdkwartier van Front National was het doelwit van een poging tot brandstichting, melden Franse media. Een linkse activistengroep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

In de nacht van woensdag op donderdag is een brandbom naar binnen gegooid bij het campagnekantoor van Front National in Parijs. De brandweer greep snel in en kon de schade beperken.

‘Bestrijd vreemdelingenhaat’

Persbureau AFP ontving na de melding over de brandbom bericht van een groep die zichzelf ‘Bestrijd vreemdelingenhaat’ noemt en de aanslag opeist. Het lijkt een activistengroep te zijn die aanstoot neemt aan de nationalistische standpunten van Marine Le Pen.

Tijdens eerdere bezoeken van Front National-leider Marine Le Pen aan bijvoorbeeld Nantes ontstonden rellen door acties van activistengroepen. Extreem-linkse activisten verzetten zich tegen de campagne van Le Pen, die met haar partij meedoet aan de Franse presidentsverkiezingen in april en mei.

Uitspraken over Jodenvervolging

Le Pen doet het goed in de peilingen, maar kwam begin deze week in opspraak na uitspraken over de Jodenvervolging. Ze zei op de nationale televisie dat Frankrijk niet verantwoordelijk was voor razzia’s in de Tweede Wereldoorlog.

Bij Front National is de Jodenvervolging een gevoelig onderwerp. Marine Le Pens vader en voorganger Jean-Marie Le Pen haalde zich de woede van de Fransen op de hals door de Holocaust een detail in de geschiedenis te noemen. Uiteindelijk werd Le Pen uit zijn eigen partij gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.